برآورد اثر شمار سلول های سوماتیک بر مقدار شیر روزانه در گامه های مختلف شیردهی گاوهای شیری حاصل از اسپرم های داخلی و وارداتی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه مطالعاتی: ورم پستان، معمول ترین و از لحاظ اقتصادی، مهم ترین بیماری در صنعت پرورش گاو شیری است که منجر به کاهش تولید شیر، هزینه های درمانی، منع مصرف شیر در خلال درمان، تغییر در سلامت و کیفیت ترکیبات شیر، کاهش زاد و ولد، مرگ و حذف زود هنگام می گردد.
هدف
این تحقیق، با هدف برآورد اثر شمار سلول های سوماتیک بر مقدار شیر روزانه در گامه های مختلف شیردهی گاوهای شیری شکم اول حاصل از اسپرم های داخلی و وارداتی انجام شد.
روش کار
تعداد 543884 رکورد روز آزمون متعلق به 64634 راس گاو شیری شکم اول در 606 گله که طی سال های 1388 الی 1392 (در ده استان) زایش داشتند، مورد استفاده قرار گرفت. صفت مورد بررسی، شیر روز آزمون بود. رکوردهای شیر روز آزمون، توسط یک مدل خطی آنالیز شدند. مدل مزبور، برای هر ماه به طور جداگانه، بر رکوردهای شیر برازش داده شد.
نتایج
بیشترین افت تولید شیر در گاوهای حاصل از اسپرم ایرانی، کانادایی و آمریکایی به ترتیب مربوط به فروردین ماه در گامه ی شیردهی دهم (2430/0 کیلوگرم)، فروردین ماه در گامه ی شیردهی دهم (3853/0 کیلوگرم) و اسفند ماه در گامه ی شیردهی نهم (2305/0 کیلوگرم) بود. کمترین افت تولید شیر در گاوهای حاصل از اسپرم ایرانی، کانادایی و آمریکایی به ترتیب مربوط به دی ماه در گامه ی شیردهی اول (0042/0 کیلوگرم)، آبان ماه در گامه ی شیردهی نهم (0015/0 کیلوگرم) و مرداد ماه در گامه ی شیردهی چهارم (0447/0 کیلوگرم) بود.
نتیجه گیری نهایی: در گاوهای شیری حاصل از اسپرم ایرانی، آمریکایی، کانادایی، با افزایش شمار سلول های سوماتیک تولید شیر کاهش می یابد و این کاهش تولید شیر ناشی از افزایش شمار سلول های سوماتیک در ده گامه ی شیردهی در ماه های مختلف سال، روند منظمی ندارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
109 تا 125
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1846786