سیستم های مغزی بازداری و فعال سازی رفتاری (BIS/BAS) و برتری نیمکره ای در افراد با و بدون آلکسی تیمیا
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
مرور ادبیات پژوهش، این فرض را به ذهن متبادر می کند که احتمال دارد اساس زیستی – عصبی مشترکی برای آلکسی تیمیا، برتری نیمکره ای و سیستم های مغزی رفتاری، موجود باشد. لذا، هدف این پژوهش، بررسی سیستم های مغزی بازداری و فعال سازی رفتاری و برتری نیمکره ای در اختلال آلکسی تیمیا بود
روش
پژوهش حاضر، یک مطالعه علی - مقایسه ای است که به روش پس رویدادی انجام یافته است. بدین منظور، 25 دانشجوی فاقد علایم آلکسی تیمیا، و 25 دانشجوی دارای آلکسی تیمیا به روش هدفمند از بین دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه های پیام نور مرکز بناب و تبریز در پنج رشته تحصیلی که شامل 1760 نفر بودند انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه آلکسی تیمیای تورنتو، پرسشنامه سیستم های مغزی بازداری و فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994) ، و پرسشنامه دست برتری ادینبورگ، بودند. داده های گردآوری شده با تحلیل واریانس چند متغیری و به وسیله نرم افزار آماری اس. پی. اس. اس. - 18 تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج
نتایج نشان داد افراد دارای آلکسی تیمیا به لحاظ غلبه نیمکره ای تفاوتی با افراد بدون آلکسی تیمیا نداشتند. افراد دارای آلکسی تیمیا بازداری رفتاری کمتری داشتند و میانگین سایق در افراد دارای آلکسی تیمیا، پایین تر بود (P< 0/01). بحث و
نتیجه گیری
به نظر می رسد افراد دارای آلکسی تیمیا بخاطر اینکه از آگاهی و پردازش هیجانی پایین تری برخوردارند، با کنارگذاشتن هیجانات و احساسات، و با بازداری کمتری رفتار می کنند. چراکه آگاهی هیجانی در قشر پیشانی پردازش می شود و این در حالیست که آلکسی تیمیا با اختلال در مهار قشری مرتبط است.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
141 تا 149
لینک کوتاه:
https://magiran.com/p1894844
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
تاثیر مداخله ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده و سطوح ایمنوگلوبین A در کشتیگیران نخبه طی دوره رقابت
احمد علیپور*،
نشریه عصب روانشناسی، بهار 1402 -
Does Electrical Brain Stimulation with Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) Technique Reduce Blood Sugar in Patients with Type 2 Diabetes?
Ahmad Alipoor,
Iranian Journal of Public Health, Dec 2023 -
مقایسه اثربخشی مداخله مثبت نگر گروهی/فردی بر افسردگی مداوم دختران نوجوان بی سرپرست/بد سرپرست
فروغ عبیری بناب، مرضیه علیوندی وفا*، علی خادمی،
نشریه زن و مطالعات خانواده، پاییز 1401 -
تحلیل روان شناختی منظومه فرهاد و شیرین وحشی بافقی با تاکید بر مکانیزم های دفاعی فروید
ستار عبدالله پور، آرش مشفقی*،
جستارنامه ادبیات تطبیقی، تابستان 1401