بازتولید نقیضه ای مونالیزا با شیوه آشناییزدایی در گفتمان ساختارشکن هنر پسامدرن
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
نقیضه در جریان خوانش بینامتنیت و آشناییزدایی و شالودهشکنی در عصر پسامدرن، بهزعم جایگاه نقدی که در دستاوردهای گفتمان پستمدرن داشتهاند، تداخل رویکرد به مرزهای یکدیگر دارند. نقیضه که به وارونهسازی غیرتصنعی اهتمام می ورزد و شیوه آشناییزدایی که به بازتولید اثر هنری میپردازد و نیز رویکرد ساختارشکنی که دریدا مطرح میکند در بینهایتی معناپردازی و چندصدایی در تقابلهای پارادوکسیکال مشترک اند. بر این مبنا پژوهش حاضر با هدف مطالعه گفتمان حاکم در عصر پسامدرن، با روشی تحلیلی (بر اساس فرایند تحلیل گفتگومندی، التقاط، فضای اشتراکی، بینامتنیت و آشناییزدایی) ، به مطالعه بازتولید نقیضهایاای تابلوی مونالیزا در رویکرد ساختارشکن در عصر پسامدرن میپردازد. بر این اساس با طرح این سوال که چگونه بازتولید نقیضهای اثر هنری در عصر پسامدرن با مفاهیم آشناییزدایی و ساختشکنی منطبق است، به نمونه هایی از بازتولید تابلوی مونالیزا می پردازد تا همپوشانی مرزهای انتقادی در رویکرد نقیضه و آشناییزدایی و ساختارشکن را به نمایش گذارد. از این رو میتوان اذعان داشت شیوههای نقیضه، آشناییزدایی و ساختشکنی، واسازیهای مشترک در گفتمان معاصرند که دیالوژیسم را با تقابل ارائه میدهند. نتیجه آنکه بازتولید نقیضهای مونالیزا تجسم تقابلها به روشی پارادوکسیکال است و با تخریب و واسازی متون و معنابخشیدنهای متضاد به گفتمانی نظیر هماین و همآن، گفتگومندی و پلی فونی را در زنجیرهای از نشانهها که تولید معنا میکنند، اشاعه میدهد؛ چراکه نقیضه روشی انتقادی است که با اصل قراردادن آثار و متون قبلی، مکالمهبنیاد بودن را در تقابلهایی به نمایش میگذارد که همزمان در نگرش شالودهشکنی بیانمیشود.
در پژوهش حاضر روش تحقیق اتخاذ شده توصیفی -تحلیلی و گردآوری منابع کتابخانهای است؛ در برخی موارد از منابع معتبر اینترنتی استفاده شده است.
در پژوهش حاضر روش تحقیق اتخاذ شده توصیفی -تحلیلی و گردآوری منابع کتابخانهای است؛ در برخی موارد از منابع معتبر اینترنتی استفاده شده است.
کلیدواژگان:
پسامدرن ، ساختارشکنی ، مونالیزا ، نقیضه ، بازتولید اثر هنری
زبان:
فارسی
صفحات:
5 تا 25
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1929094
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
«بازشناسی ابعاد مختلف هنر جدول کشی از سده نهم هجری؛ با استناد بر متون، اسناد و نسخه های خطی»
الهام اکبری*، ، مریم کشمیری
نشریه نگارینه هنر اسلامی، بهار و تابستان 1403 -
سبک شناسی جداول زرین در نسخ خطی دوره تیموری و صفوی (سده نهم تا دوازدهم هجری قمری)
الهام اکبری، *، مریم کشمیری
فصلنامه نگره، پاییز 1403 -
رویکرد هنر-علم به بحران زیست محیطی در گفتمان هنر معاصر با صورتبندی گفتمان فوکو
*،
فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی، تابستان 1402 -
مطالعه مفهوم اعتدال در نگاره«مرد شهری و روستایی» در سبحه الابرار جامی با رویکرد ترامتنی ژرار ژنت
، مهدی لونی*
مجله جلوه هنر، زمستان 1402