بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی و میزان شیوع ژن های کدکننده آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLs) در سویه های اسینتوباکتر بومانی جداشده از موادغذایی خام

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
وجود باقیمانده های مواد دارویی مانند آنتی بیوتیک ها در فرآورده های دامی و مصرف آن به دست انسان از طریق زنجیره غذایی، باعث گسترش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شده است. هدف از این مطالعه بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی و تعیین میزان شیوع ژن های کدکننده آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف در سویه های اسینتوباکتر بومانی ایزوله شده از موادغذایی خام است.
مواد و
روش کار
در این مطالعه تعداد 300 نمونه از موادغذایی پروتئینی (گوشت گوسفند، گاو، مرغ، همبرگر، سوسیس، کالباس) و مواد لبنی (شیر و پنیر) از آبان1394 تا تیر1395 تهیه و از نظر آلودگی به اسینتوباکتر بومانی بررسی شد. باکتری های جداشده با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی تا سطح گونه تعیین هویت و با تکنیک PCR با ردیابی ژن blaOXA-51 تایید نهایی شدند. مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بررسی شده و حضور آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف در این ایزوله ها به صورت فنوتیپی و ژنوتیپی با روش های Combined Disk Test و PCR مطالعه شد.
یافته ها
نتایج نشان می دهد که تعداد 43 سویه اسینتوباکتر بومانی از نمونه های موادغذایی پروتئینی و لبنی خام ایزوله شد که 93درصد سویه ها از موادغذایی پروتئینی و 7درصد سویه از موادغذایی لبنی جدا شده است. میزان 30درصد از ایزوله ها مقاومت چندگانه داشتند. همچنین نتایج PCR مشخص کرد که شیوع ژن های کدکننده آنزیم های بتالاکتاماز در ایزوله های اسینتوباکتر بومانی شامل 35درصد SHV ، 21درصد TEM ، 23/5درصد PER و 18/5 درصد VEB است.
نتیجه گیری
موادغذایی خام می تواند به عنوان منبع اسینتوباکتر بومانی عمل کند و درنتیجه باعث انتقال و انتشار ژن های کدکننده مقاومت آنتی بیوتیکی به انسان باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
329 تا 377
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1944895