تبیین وضعیت موجود و انتظارات دانشجویان استعدادهای درخشان: یک مطالعه کیفی
نویسنده:
چکیده:
مقدمه
دانشجویان به خصوص دانشجویان عضو استعدادهای درخشان، مشتریان اصلی و نیروی محرکه نظام آموزشی می باشند. هدف از اجرای این مطالعه تبیین شرایط ایده آل و انتظارات دانشجویان استعدادهای درخشان بود.
روش
این مطالعه به روش کیفی و از نوع آنالیز محتوای کلاسیک بود. مطالعه در نیمه اول سال 1395 و بر روی 23 نفر از دانشجویان داوطلب استعداد درخشان انجام شد. نمونه گیری به صورت حداکثر تنوع فرصت طلبانه؛ از طریق مرکز استعد ادهای درخشان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. در مطالعه حاضر، جمع آوری داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گردید و داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوبی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها
در این مطالعه کیفی در مجموع 23 مصاحبه انجام شد. پس از جمع بندی و ترکیب کدهای مشابه 118 تم، در 2 طبقه اصلی (عوامل موثر بر نارضایتی دانشجویان استعداد درخشان و راهکارهای حفظ نیروهای نخبه) جای گرفتند. در بحث مشکلات آموزشی؛ روش تدریس نامطلوب، ضعف منابع و امکانات آموزشی و همچنین در بحث مشکلات پژوهشی ضعف مدیریتی، کمبود اعتبارات و بودجه پژوهش بیش از سایر مشکلات توسط دانشجویان تاکید شده بود. ازنظر دانشجویان رسیدگی و اصلاح وضع آموزش و همچنین ساماندهی مدیریت نیروی انسانی از مهم ترین اولویت ها و راهکارهای حفظ نیروهای نخبه بود.
نتیجه گیری
نتایج مطالعه حاضر که همگام با نتایج مطالعات داخلی و خارجی بود، بار دیگر لزوم توجه ویژه به نیازهای دانشجویان استعداد درخشان را بیش از پیش روشن کرد. دانشجویان علاوه بر مشکلات آموزشی، پژوهشی و خدمات رفاهی، مشکلات اقتصادی، اجتماعی را زمینه ساز و علت موثر در نارضایتی نیروهای نخبه از وضع موجود و مهاجرت نخبگان می دانستند.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
395 تا 406
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1950675