مقایسه ترکیب های تشکیل دهنده اسانس گل محمدی در شرایط تغییر اقلیممطالعه موردی: باغستان های کاشان،کامو، برزک، قمصر، نیاسر ونطنز
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف زمینه ها
شرایط اقلیمی از مهم ترین عوامل تعیین کننده ویژگی های کیفی اسانس های حاصل از گل محمدی بوده و نقش تعیین کننده ای در کیفیت اسانس استخراج شده از آن دارد.
روش شناسی
هدف اساسی این تحقیق بررسی مقایسه میزان ترکیبات مختلف تشکیل دهنده اسانس گل محمدی در شرایط کنونی و در شرایط تغییراقلیم می باشد. در این راستا داده های مربوط به ویژگی های کمی و مقادیر ترکیبات اسانس گل محمدی، از 6 باغستان منطقه نمونه برداری و در آزمایشگاه استخراج گردید. با به کارگیری روش تحلیل همبستگی میزان همبستگی هرکدام از این ترکیبات با فاکتورهای آب وهوایی مرتبط شناسایی کردید.
یافته ها و نتیجه گیری
نتایج نشان داد 8 ترکیب استخراج شده از باغستان های مورد بررسی به صورت میانگین بیش از 88/0 از اسانس گل های نمونه برداری شده را تشکیل می دهند و به طور کلی سه ترکیب سیترونلول، ژرانیول و نونادکان بیشترین درصد اسانس باغستان ها را تشکیل می دهند. نتایج حاصل از مدل های برآوردگر بیان گر آن بود که از میان 8 ترکیب مهم اسانس گل محمدی تغییرات چهار ترکیب نونادکان، بنزن اتانول و ژرانیول و متیل اوژنیول به صورت معنی داری تابع تغییرات فضایی فاکتورهای آب و هوایی در ماه های فروردین تا خرداد و به ویژه اردیبهشت بود. پیاده سازی مدل های توسعه داده شده برای 4 ترکیب مذکور نشان داد که غلظت دو ترکیب بنزن اتانول و متیل اوژنول در اسانس گل محمدی در همه باغستان های نمونه برداری شده، در اقلیم شبیه سازی شده 2050، نسبت به سال 2014 افزایش داشته است. در حالی که غلظت دو ترکیب شیمیایی نونادکان و ژرانیول در اسانس گل محمدی باغستان ها در سال 2050، نسبت به سال 2014 کاهش معنی داری داشته است. از لحاظ کمیت تولید اسانس در باغستان های نمونه برداری شده نیز مشخص گردید که در دو باغستان برزک و نظنز میزان تولید اسانس در سال 2050 نسبت به سال 2014، کاهش ناچیزی برابر 02/0 و 04/0 داشته است در حالی که در بقیه باغستان ها میزان تولید اسانس در سال 2050 روند افزایشی داشته است. باغستان های کاشان، نیاسر و قمصر بیشترین میزان افزایش تولید اسانس را خواهند داشت.کلیدواژگان:
گل محمدی ، شرایط اقلیمی ، تغییراقلیم ، اسانس
زبان:
فارسی
صفحات:
41 تا 50
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1950833
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
اثر تغییر اقلیم بر گستره رویشی گونه Bromus tomentellus Boisss. در رویشگاه های مرتعی البرز- استان مازندران
حسن قلیچ نیا*،
نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان، بهار و تابستان 1403 -
آشکارسازی الگوهای پویای بارش های سنگین مولد سیلاب در استان لرستان بر اساس سامانه های هم دیدی
ابراهیم بیرانوند، *، علیرضا عباسی،
نشریه مدل سازی و مدیریت آب و خاک، پاییز 1403 -
آشکارسازی روند تغییرات هیدرولوژیکی حوضه رودخانه ارمند
داریوش سعیدی، *، مسعود نصیری
نشریه جغرافیای طبیعی، بهار 1403