اثر عصاره هیدروالکلی دانه شنبلیله (Trigonella foenum- graceum L) بر فیزیولوژی تولید مثل جنس ماده Balb/c
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف
شنبلیله گیاهی از خانواده باقلا (Fabaceae) است که دارای مصارف طبی متعدد می باشد. هدف از این مطالعه تاثیر عصاره هیدروالکلی دانه شنبلیله بر دستگاه تولید مثل موش کوچک ماده Balb/c می باشد.
روش تحقیق
به این منظور موش ها به 5 گروه 10 تایی در قالب گروه های کنترل، شاهد و سه گروه تجربی تقسیم شده و جهت آغاز تجربیات هم سیکل گردیدند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد، در حالی که گروه شاهد سرم فیزیولوژیک دریافت نموده و به گروه های تجربی عصاره با مقادیر 50، 100 و 200 mg/kg به صورت درون صفاتی و یک روز در میان به مدت 20 روز تزریق شد. پس از پایان تزریق از تمام گروه ها خون گیری به عمل آمد. سنجش هورمونی، شامل FSH، LH، استرادیول و پروژسترون توسط روش RIA انجام شد. نتایج با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه و آزمون دانکن به کمک نرم افزار SPSS 11.5 ارزیابی شد. از تخمدان ها مقاطع بافتی تهیه شده و توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج و بحث
داده ها در این مطالعه، کاهش معنی دار در سطح FSH و LH هم چنین افزایش معنی دار در سطح استرادیول را در تمام گروه های تجربی نشان داد، در حالی که سطح پروژسترون فقط در گروه تجربی دو افزایش یافت. نتایج حاصل از مطالعات بافت شناسی تخمدان کاهش معنی دار میزان فولیکولوژنز را در هر سه گروه تجربی نشان داد. هم چنین افزایش تعداد جسم زرد در گروه تجربی 100 معنی دار بود. علاوه بر این تخریب بافت تخمدان در گروه تجربی 200 مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره دانه شنبلیله باعث توقف روند فولیکولوژنز و در دوزهای بالا سبب تخریب بافت تخمدان شده که نشان دهنده اثر ضدباروری در موش ماده است.
توصیه کاربردی/ صنعتی
نظر به افزایش توجه عمومی به کاربرد گیاهان دارویی در طب سنتی و نتایج حاصل از کاربرد شنبلیله در فیزیولوژی جنس ماده ، این گیاه می تواند به عنوان دارویی کاربردی مورد استفاده قرار بگیرد.کلیدواژگان:
شنبلیله ، گونادوتروپین ، فولیکولوژنز ، موش
زبان:
فارسی
انتشار در:
صفحات:
261 تا 267
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p1974306
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
بررسی اثرات باقیمانده سموم استامی پراید و دیکلرووس بر پارامترهای خونی و زیستی موش آزمایشگاهی نژاد Balb/C
علیرضا جلالی زند*، حمید صالحی میشانی،
فصلنامه تحقیقات حشره شناسی، تابستان 1400 -
مطالعه مقایسه ای تاثیر عصاره هیدروالکلی رزماری و داروی سلژیلین بر علائم رفتاری پارکینسون در موش سوری
نوشین ایمانی، *
نشریه طب دامپزشکی جایگزین، زمستان 1399