ساخت مدل مفهومی تاب آوری کاربری اراضی شهری در برابر بلایا با رویکرد توسعه پایدار
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
شهر، با شکل و شمایل کنونی اش، با توجه به تاریخ سکونت گاهی انسان (حداقل ده هزار سال)، موجودیتی نو- زاده- شده است. این موجود نو ظهور، اگر چه وسعت اندکی از کل سرزمین را اشغال کرده است، اما اکثریت جمعیت انسانی را درون خویش بلعیده است. از سوی دیگر انسان همواره با بلایا و بحران های طبیعی و انسان ساخت روبه رو است. هر چند اجتناب از بحران ممکن نیست اما با طراحی مناسب می توان از صدمات این بحران ها کاست. لذا بررسی تاب آوری شهری یکی از موارد حیاتی برای آمادگی شهر در برابر بلایای طبیعی و انسان ساخت است. با افزایش میزان تاب آوری شهرها می توان خسارات ناشی از مخاطرات را به حداقل ممکن رساند. اهمیت این موضوع تا جایی است که، برخی از آن به عنوان الگوی جدیدی در تحولات شهرسازی یاد می کنند.
روش بررسی
در پژوهش حاضر سعی بر آن است تا از روش قیاسی همراه با نگرش سیستمی استفاده شود.
یافته ها
به منظور تعیین ابعاد و مولفه های پیشنهادی تاب آوری کاربری اراضی شهری، مطالعات فراوان و متعددی در این زمینه صورت گرفته است. تا در نهایت ابعاد و معیارهای که از لحاظ کارشناسان(خبرگان متخصص در حوزه برنامه ریزی محیط زیست، شهرسازی، جغرافیا و برنامه ریزی شهری) شاخص تر بوده اندبرای تاب آوری کاربری زمین پیشنهاد شده اند.
بحث و نتیجه گیری
ابعاد و معیارهای تاب آوری کاربری اراضی شهری با رویکرد توسعه پایدار شناخته و تعیین شد و مدل مفهومی آن ترسیم گردید تا بتوان در راستای کاهش آسیب پذیری و تقویت تا ب آوری شهرها و ساماندهی آن ها گام های موثری برداشت.کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
139 تا 156
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2007680
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
Analyzing spatiotemporal changes in urban green spaces' ecosystem service value and resilience
Sh. Hosseini, M.J. Amiri *, Y. Moarrab
International Journal of Human Capital in Urban Management, Spring 2024 -
تبیین الگوی انتخاب گیاهان در منظر شهری مناطق خشک با استفاده از مدل های چند معیاره فازی مطالعه موردی: شهر بیرجند
پیمان گلچین*، رضا فرهادی،
نشریه مطالعات و پژوهش های منظر، بهار و تابستان 1402