بررسی وضعیت خواب در دانشجویان رشته های بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1396
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
بی خوابی و خواب آلودگی ازجمله اختلالات خواب می باشند که در جوامع مختلف به ویژه دانشجویان شایع می باشد. این مطالعه باهدف بررسی وضعیت خواب دانشجویان دانشکده بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد.
مواد و روش کار
این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در سال 1396 با مشارکت 207 نفر دانشجو با میانگین سنی 91/22 سال به انجام رسید. ابزارهای مطالعه شامل پرسشنامه های شدت بی خوابی (ISI)، میزان خواب آلودگی اپورث (ESS) و کیفیت خواب پیتزبرگ (PSQI) بود. از آزمون های توصیفی و تحلیلی از قبیل تی مستقل، مجذور کای و همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته ها
میانگین نمره کیفیت خواب، خواب آلودگی و شدت بی خوابی دانشجویان به ترتیب 10/5 (از 0 تا 21)، 39/10 (از 0 تا 24) و 87/8 (از 0 تا 28) بود. کیفیت خواب دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05). 2/36 درصد دانشجویان کیفیت خواب ضعیف، 45 درصد دانشجویان شدت بی خوابی خفیف و 50 درصد آن ها خواب آلودگی روزانه را گزارش کردند. گوش دادن به موسیقی قبل از خواب و وجود استرس در کیفیت خواب دانشجویان تاثیر معنی داری نداشت (P>0.05)، درحالی که به طور معنی داری منجر به افزایش شدت بی خوابی دانشجویان شد (P<0.05).
بحث و نتیجه گیری
خواب آلودگی روزانه در دانشجویان (بدون توجه به جنسیت و وضعیت اقامت) شیوع بالایی داشت و شدت آن در دانشجویان دارای استرس و با عادت گوش دادن به موسیقی قبل از خواب بالاتر بود. بنابراین توصیه می شود اقدامات لازم جهت افزایش کیفیت خواب و کاهش خواب آلودگی روزانه تمامی دانشجویان علوم بهداشتی مدنظر قرار گیرد.کلیدواژگان:
خواب ، بهداشت خواب ، خواب آلودگی ، دانشجویان
زبان:
فارسی
صفحات:
282 تا 291
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2015497