ارزیابی عوامل موثر بر مدیریت ترافیک (مطالعه موردی کلان شهر اصفهان)
هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عوامل موثر بر مدیریت ترافیک کلان شهر اصفهان است. نوع پژوهش، کاربردی - توسعه ای و روش پژوهش، اسنادی و پیمایشی است که برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اس. پی. اس.اس و برای رتبه بندی مولفه ها و نماگرهای موثر بر مدیریت ترافیک از مدل «تاپسیس» و «ویکور» استفاده شده است.
یافته های پژوهش نشان می دهد که بین متغیرهای عوامل فرهنگ ساز ترافیک و افزایش سواد ترافیکی با سطح معنی داری (000/0sig:) رابطه وجود دارد و به تبع آن هرچه سواد ترافیکی بیشتر احساس گردد، به همان اندازه مشارکت شهروندان در مدیریت ترافیک افزایش می یابد و برعکس، هرچه میزان مشارکت شهروندان در مدیریت ترافیک افزایش یابد، به همان اندازه نیز ترافیک کاهش خواهد یافت. بر اساس تحلیل های آماری صورت گرفته، مولفه های فرهنگ سازی و آموزش ترافیک در اولویت اول، اصلاح سخت افزاری و مدیریت سفر در اولویت دوم، رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی در اولویت سوم و توسعه حمل ونقل همگانی در اولویت چهارم، افزایش سیاست های عرضه ترافیک در رتبه پنجم و نهایتا معکوس عوامل ترافیکی آسیب زا در سلامت روان در رتبه ششم قرار گرفته اند.
نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد که از 6 مولفه موثر در تحقق فرهنگ ترافیک در کلان شهر اصفهان، وجود یکی مستلزم وجود دیگری است؛ برای مثال اگر زیرساخت های ترافیک نظیر چراغ راهنما، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، پارکینگ ها و غیره به اندازه کافی در سطح معابر شهری وجود نداشته باشد، به همان اندازه نیز قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی و رفتارهای ترافیکی شهروندان نیز تحت تاثیر این مولفه ها قرار خواهد گرفت که در خاتمه پیشنهاد هایی ارائه شده که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری و برنامه ریزان حمل ونقل و ترافیک در کلان شهر اصفهان می باشد.