بررسی تاثیر استفاده از پلاسمای سرد بر ویژگی های سطحی و فیزیکوشیمیایی فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته
پلاسمای سرد یک تکنولوژی سازگار با محیط زیست و غیرگرمایی است که به تکنولوژی مهمی جهت تغییر ویژگی های فیزیکوشیمیایی پلیمر تبدیل شده است. اخیرا، پلاسمای سرد در آلودگی زدایی و اصلاح مواد بسته بندی در صنعت بسته بندی مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از پلاسمای فشار پایین اکسیژن بر ویژگی های سطحی و فیزیکوشیمیایی فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته می باشد.
مواد و روش ها:
تیمار پلاسمای فشار پایین اکسیژن توسط دستگاه کلینر (Cleaner) در زمان های مختلف (4، 8 و 12 دقیقه) بر فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته اعمال گردید. سپس ویژگی های سطحی و فیزیکوشیمیایی فیلم های تیمار نشده و تیمار شده با پلاسما مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها :
زبری و آبدوستی سطح فیلم ها بعد از پلاسمادهی افزایش یافت. مقاومت کششی فیلم های تیمار شده با پلاسما بهبود یافت. تیمار پلاسما نفوذپذیری به اکسیژن فیلم ها را کاهش داد، اما تغییر معنی داری در نفوذپذیری به بخار آب مشاهده نشد.
در این مطالعه، اگرچه تیمار پلاسما باعث افزایش قدرت کشش پذیری و کاهش نفوذپذیری به اکسیژن فیلم ترکیبی شد، اما آبدوستی سطح فیلم را افزایش داد. لذا اصلاح فیلم ترکیبی کیتوزان نشاسته با تیمار پلاسما نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
پلاسمای سرد ، کیتوزان ، نشاسته ، فیلم خوراکی
-
تاثیر جایگزینی روغن پالم با اولئوژل موم زنبورعسل بر ویژگی های مارگارین با اسید چرب اشباع پایین
خدیجه عبدالملکی، لیلا علیزاده، ، کوشان نایب زاده*
فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، زمستان 1400