بررسی تاثیر سطوح مختلف کود کامل NPK و اسید فولویک بر خصوصیات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزا عملکرد گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.)
به منظور بررسی تاثیر سطوح کود کامل NPK و اسید فولویک بر برخی صفات رویشی و زایشی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 96- 1395 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول پاشی کود کاملNPK (20-20-20) در سه سطح (صفر، سه و شش در هزار) و مصرف خاکی اسید فولویک در سه سطح (0 و 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد، کود کاملNPK تاثیر معنی داری بر ارتفاع، تعداد برگ، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک داشت، به طوری که بیش ترین میزان ارتفاع (4/48 سانتی متر) و عملکرد بیولوژیک (1/2 کیلوگرم در مترمربع) از کاربرد سطح شش در هزار کود کامل و کم ترین آن (5/36 سانتی متر و 6/1 کیلوگرم در مترمربع) از شاهد (عدم کاربرد کود) به دست آمد. هم چنین بیش ترین میزان تعداد برگ بوته (5/129) و وزن هزار دانه (5/1 گرم) با کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک و کم ترین میزان این صفات (120 و 4/1 گرم) در شاهد مشاهده شد. اما فاصله میان گره و تعداد بذر بوته تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار نگرفت. هم چنین اثرات متقابل نیز نشان داد،که بیش ترین میزان عملکرد بیولوژیک (2/2 کیلوگرم در مترمربع) و وزن خشک بوته (8/483 گرم در مترمربع)، در تیمار مصرف هم زمان شش در هزار کود کامل و10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک و کم ترین میزان آن ها (4/1کیلوگرم در مترمربع و 5/259 گرم در مترمربع)، در شاهد (عدم کودهی) مشاهده شد. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت و افزایشی کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و آلی بر میزان عملکرد گیاه ریحان بود و بر این اساس پیشنهاد می شود، می توان تیمار شش در هزار کود کامل و 10 کیلوگرم در هکتار اسیدفولویک را به عنوان راهکاری اکولوژیک برای افزایش عملکرد کمی گیاه دارویی ریحان توصیه نمود.
-
اثر مصرف تلفیقی مقادیر مختلف بیوچار و کاربرد خاکی گوگرد معمولی و محلولپاشی نانوگوگرد بر عملکرد و اجزاء عملکرد و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی مرزه (Satureja hortensis L.)
وحید محمدزاده کاخکی، ، محمدبهزاد امیری*
نشریه بوم شناسی کشاورزی، پاییز 1403 -
Leaf temperature and peroxidase activity of bearing pistachio cultivars
*, Mohammadreza Vazifeshenas, Mohadeseh Akbari
Journal of Horticulture and Postharvest Research, Sep 2024 -
مطالعه اثر هورمون جیبرلیک اسید و کشت پرتراکم بر مواد موثره و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی زعفران (Crocus sativus L.)
*، محمدعلی بهدانی، معصومه شاکری، سید جلال طباطبایی
نشریه پژوهش های زعفران، بهار و تابستان 1403 -
ارزیابی برخی پارامترهای بیوشیمایی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) در واکنش به ورمیکمپوست و سولفات مس
*، محبوبه عسگریان، مهدی جهانی،
نشریه علوم باغبانی، تابستان 1401