اثر هشت هفته تمرین تداومی و کروسین بر شاخص های آپوپتیک بافت بیضه رت های نر در معرض القائ آپوپتوز بوسیله دوکسوروبیسین
مطالعات نشان داد که فعالیت بدنی و مصرف گیاه دارویی زعفران در بیمارانی که مشکل بیضه دارند و افرادی که مستعد آپوپتوز هستند را تحت تاثیر قرار می دهند،کروسین غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند تعداد اسپرم، قدرت، حرکت و قابلیت مورفولوژیکی اسپرم را افزایش می دهند. در این مطالعه اثر هشت هفته تمرین تداومی و مصرف آنتی اکسیدان کروسین برشاخص های آپوپتیک بافت بیضه رت های نر در معرض القایی آپوپتوز بوسیله دوکسوروبیسین بررسی شد.
در این مطالعه تجربی 40 سر رت نر در گروه های کنترل، شم(دوکسوروبیسین)، تمرین تداومی+ دوکسوروبیسین، تمرین تداومی+ دوکسوروبیسین+ کروسین، دوکسوروبیسین+ کروسین تقسیم شدند.که در روزهای تمرین به مدت 8 هفته mg/kg 50 کروسین به صورت گاواژ دریافت کردند. تمام گروه ها بجز گروه کنترل، دوکسوروبیسین به میزان (5/2میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) شش بار و در انتهای هر هفته، از انتهای هفته دوم تا انتهای هفته هفتم، گروه کنترل تنها نرمال سالین به همان میزان دوکسوروبیسین در یافت کردند،گروه های تمرین تداومی به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته به ترتیب 16، 24، 32، 40 دقیقه بر روی نوارگردان دویدن، 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و پس از12-10 ساعت ناشتایی شبانه، پس از بیهوشی حیوانات نمونه های خونی و بافتی جمع آوری شد ، سپس سطوح Bcl-2و Bax با استفاده از روش Real-time PCR بافت بیضه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA)سطح معناداری 05/0P ≤ آنالیز شدند.
تمرین تداومی+ کروسین+ دوکسوروبیسین اثر معنی داری بر کاهش Bax و نسبت Bax / Bcl-2 و افزایش Bcl-2 داشت، که گروه آزمایشی دوکسوروبیسین+ تمرین+ کروسین کمترین اختلاف میانگین(0008/0) و اختلاف میانگین با گروه شم با بیشترین اختلاف میانگین (0061/0) را دارا می باشد(0/05 ≤P).
یافته های پژوهش حاضر نشان داد تمرین تداومی و تزریق وابسته به کروسین با کاهش سمیت ناشی از دوکسوروبیسین کاهش رادیکال های آزاد و ایجاد سازگاری مفید در سیستم آنتی اکسیدان بافت بیضه رت های نر می شوند.