کاربرد آنالیز فرکتال سطحی (SFA) در تحلیل ناهنجاری های سطحی و رابطه آن با تغییرات زونهای مورفوتکتونیک در حاشیه کمربند زاگرس مرتفع (HZB)
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هندسه فرکتال روشی برای توصیف کمی ویژگی خود متشابهی یا خود الحاقی در زمین ریخت های پیچیده و توضیح پیچیدگی ها و ناهمواری های سطحی است. در این مطالعه از روش تحلیل فرکتال سطحی در غالب یک مدل سلولی به روشتقسیم بندی پوششی استفاده شد. نتایج نشان داد فرایندهای زمین شناسی و زمین ریخت شناسی باعث تغییر ویژگی بعد فرکتال زمین ریخت ها می شوند. تغییر مرزهای سنگ شناسی و گسل ها بر تغییرات بعد فرکتال اثر می گذارند و نحوه تاثیرگذاری آن ها با توجه به شرایط ناهمواری مثل بسامد، دامنه و جنس سازندها متفاوت است. در واحدهای لیتولوژیک با سازندهای سخت آهکی، بعد فرکتال پایین است و در سازندهای سست آبرفتی بعد فرکتال افزایش پیدا می کند. فراوانی آبراهه ها و حاشیه آن ها نیز بر بعد فرکتال تاثیر می گذارد، همچنین همگنی واحدهای سنگ شناسی باعث کاهش بعد فرکتال می شود. در این مطالعه نیز کمترین بعد فرکتال مربوط به واحدهای یکپارچه آهک اوربیتولین دار مزوزوییک در مرز بین دو زون ساختاری سنندج سیرجان و زاگرس مرتفع است. ولی سازندهای نا مقاوم و حساس به فرسایش کواترنری باعث افزایش بعد فرکتال می شوند. تناوب لایه های سخت و سست نیز در مقیاس محلی بر بعد فرکتال موثر است همچنین ارتفاعات نسبت به زمین های پست بعد فرکتال پایین تری دارند. بین بعد فرکتال و ارتفاع به شکل کلی رابطه معکوس دیده می شود و این رابطه در مورد شاخص زبری ناهمواری نیز در این حوضه وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان داد، تغییرات بعد فرکتال سطح به مجموعه ای از عوامل سنگ شناسی، تکتونیکی و ژیومورفولوژیکی وابسته است، همچنین در مناطق پیچیده توپوگرافی، بررسی تغییرات بعد فرکتال میتواند در آشکار سازی و بررسی ناهنجاری های سطحی زمین، ابزار مفید و موثری باشد.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
انتشار در:
صفحات:
63 تا 84
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2126433
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
مدل سازی مکانی زمین لغزش های استان خراسان رضوی با استفاده از روش های یادگیری ماشین
ملیحه محمدنیا*، ، لیلی گلی مختاری
مجله مهندسی و مدیریت آبخیز، پاییز 1403 -
بررسی خطرپذیری سیلاب در محدوده شهری مشهد با استفاده از تکنیک های GIS
احمد ذاکریان، *، لیلا گلی مختاری
نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای، بهار 1403 -
طبقه بندی ژنتیکی و مورفولوژیکی کارن های حوضه آبریز کلات، شمال شرق ایران
محسن رضایی عارفی*، ، ابوالفضل بهنیافر، محمد جوانبخت
فصلنامه فضای جغرافیایی، بهار 1403 -
بررسی توسعه کارست با استفاده از ویژگی های هیدرولوژیکی و هیدروشیمی چشمه ها(مطالعه موردی: حوضه رویین در استان خراسان شمالی)
محمد معتمدی راد *، لیلا گلی مختاری، شهرام بهرامی،
نشریه جغرافیای طبیعی، پاییز 1402