بررسی تاثیر لیزر کم توان بر میزان التیام زخم های ناشی از جراحی ژنژیوکتومی
یکی از مسایل مهم در جراحی ژنژیوکتومی، کاهش دوره ی ترمیم زخم ها و درد بیماران طی این دوره است. یکی از راه های جدید، استفاده از لیزر کم توان بوده که به خاطر عدم وجود عوارض جانبی، تجهیزات قابل قبول و هزینه ی کم مورد توجه است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تابش لیزر کم توان بر تسریع بهبود زخم ناشی از جراحی ژنژیوکتومی بود.
این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی کنترل شده بود. در این پژوهش، 22 نمونه در 12 بیمار با هایپرپلازی لثه در نواحی قرینه که کاندید جراحی ژنژیوکتومی بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. بعد از انجام ژنژیوکتومی، به طور تصادفی یک ناحیه در هر بیمار تحت تابش لیزر کم توان دیود 660 نانومتری برای مدت 5 روز قرار گرفت و ناحیه ی دیگر به عنوان گروه شاهد بدون تابش لیزر باقی ماند. برای مشاهده ی لایه ی اپی تلیالی در نواحی جراحی، از محلول افشای پلاک (Mira-2-tone) استفاده شد، سپس فوتوگرافی تهیه و با استفاده از نرم افزار فوتوشاپ Adobe photoshop CS 6 2015، مقایسه ی مساحت زخم در نواحی تحت تابش و بدون تابش لیزر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی، آنالیز واریانس و نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 23 با سطح معنی داری (p value < 0/05) صورت گرفت.
مساحت زخم رنگی شده در روز جراحی و سه روز پس از آن، بین دو ناحیه ی تحت تابش و بدون تابش لیزر، تفاوت معنی داری نداشت، اما مساحت زخم رنگی شده در محل تحت تابش لیزر در روز هفتم و پانزدهم پس از جراحی، نسبت به گروه شاهد کم تر بود (0/001 > p value).
کاربرد لیزر کم توان، باعث افزایش اپیتلیزاسیون و بهبود زخم در روز 7 و 15 پس از جراحی ژنژیوکتومی می شود