آینده پژوهی بحران یمن بر اساس روش تحلیل بازیگران
تحولات یمن به واسطه مداخله کنشگران متعدد به یکی از پیچیده ترین بحران های منطقه راهبردی غرب آسیا تبدیل شده است و به همین دلیل رسیدن بحران به نقطه تعادل پروسه ای بلندمدت خواهد بود؛در شرایط کنونی هیچ کدام از بازیگران قصد تعدیل منافع اساسی و اصلی خود را ندارند.جستار آینده پژوهانه پیرامون بحران،مسئله ای اولویت دار و حایز اهمیت است. هدفپژوهش حاضر پاسخگویی به این پرسش است که سناریوهای آینده بحران یمن کدام اند؟
با توجه به تعدد بازیگران و منافع متفاوت آن ها،روش تحلیل بازیگران وتبیین منافع آنها،جهت ارایه سن ریوهای ممکن،محتمل و مطلوب،مناسب خواهد بود. این پژوهش همچنین از پنل خبرگانی و مصاحبه دلفی بهره گرفته است.
مداقه صورت گرفته نشانگر این است که هفت سناریوی بحران ادواری (وضعیتی بین آتش بس و جنگ)،خاتمه بحران و تشکیل حکومت مرکزی قدرتمند (بهترین حالت ممکن)،ادامه جنگ و تجزیه یمن (بدترین حالت ممکن)،فدرالیسم و تقسیم یمن به نظام اقلیم ها،تفوق انصارالله،تشکیل حکومت و ناکامی ایتلاف عبری عربی غربی،تفوق جبهه عبری عربی غربی و شکست انصارالله را می توان برای آینده بحران برشمرد.
کنشگران اصلی دخیل در بحران یمن از جمله ایران، انصارالله، عربستان، امارات، اسراییل، امریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه هرکدام با توجه به منافع و اهدافی که برای خود مطرح کرده اند، یکی از سناریوهای مذکور را برای خود مطلوب/نامطلوب می دانند. از همین روی تلاش جملگی کنشگران این است که روند بحران را به سمت سناریوی مطلوب خود جهت دهی کنند.
یمن ، ایران ، امریکا ، عربستان ، آینده پژوهی
-
پیامدهای همکاری دفاعی- امنیتی ایران و روسیه در بحران اوکراین (2022)
*، سید رضی عمادی، محسن بیوک
نشریه بحران پژوهی جهان اسلام، پاییز 1403 -
تحلیل تطبیقی از انقلاب اسلامی و نظریه انتقادی در حوزه نگرش به نظام بین الملل
*، امید خزایی، محسن بیوک
نشریه انقلاب پژوهی، پاییز و زمستان 1402