واکنش برخی ارقام بهاره و پاییزه کلزا به تاریخ کاشت معمول و تاخیری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تاریخ کاشت معمول و تاخیری بر صفات مهم زراعی برخی ارقام پاییزه و بهاره کلزا در دو سال زراعی انجام شد.

مواد و روش ها

آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسلام آباد غرب انجام شد. تاریخ های کشت شامل پنج مهر و 25 مهر به عنوان عامل اصلی و ارقام شامل هایولا 401، ظفر، آرجی اس 003، ساری گل، اکاپی و طلایه به عنوان عامل فرعی بودند.

یافته ها

نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاخیر در کاشت تنها بر صفات تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و ارتفاع بوته معنی دار بود. عملکرد دانه در اثر تاخیر در کشت در سال اول و دوم آزمایش به ترتیب 4/34 و 85/29 درصد کاهش یافت. این کاهش حاصل تاثیرپذیری اجزای عملکرد دانه در اثر تاخیر در کاشت بود به طوری که تعداد خورجین در بوته به عنوان مهم ترین قسمت عملکرد دانه در کلزا در اثر تاخیر در کاشت در سال اول و دوم اجرای آزمایش به ترتیب 7/32 و 2/30 درصد کاهش یافت. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که ارقام پاییزه اوکاپی و طلایه به ترتیب با 5096 و 4906 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه بودند.

نتیجه گیری

در پایان قابل ذکر است که اوکاپی و طلایه ارقام مناسبی برای منطقه هستند و همچنین هر گونه تاخیر در کاشت موجب کاهش عملکرد نسبت به شرایط معمول می گردد ولی با درنظر گرفتن سایر مسایل موجود می توان از این کاهش عملکرد چشم پوشی نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
59 تا 69
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2153528 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)