واکاوی تجربه زیسته مردم کرمانشاه در استفاده از سلاح گرم غیرمجاز
استفاده از سلاح گرم، علاوه بر ایجاد فضای خشم و نفرت، امنیت جامعه و انسجام اجتماعی را تهدید می کند. گسترش این معضل در استان کرمانشاه شناخت بیشتر آن را ضروری ساخته است. این تحقیق با هدف واکاوی تجربه زیسته مردم کرمانشاه در استفاده از سلاح گرم غیرمجاز انجام شده است.
پژوهش حاضر با روش کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام شده است. مشارکت کنندگان شامل 16 نفر از استفاده کنندگان سلاح گرم، آسیب دیدگان، قاچاقچیان و کارشناسان انتظامی هستند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و تحلیل یافته ها بر مبنای تحلیل موضوعی (تماتیک) انجام شده است.
مهم ترین تجربه زیسته مشارکت کنندگان عدم احساس امنیت و ترس اجتماعی است. عوامل اثرگذار شامل عوامل اجتماعی (بافت ایلی و قبیله ای، اختلافات بر سر منابع کمیاب، نزاع، وجود عصبیت)، عوامل فرهنگی (نظام ارزشی حاکم، فرهنگ قانون گریزی، فقر فرهنگی، پر نبودن اوقات فراغت، آداب ورسوم خاص در مراسم)، عوامل روانی (احساس برتری جویی، روحیه سلحشوری، علاقه به سلاح) و در نهایت عوامل اقتصادی (بیکاری، فقر اقتصادی، منفعت طلبی، ضرورت های شغلی) عنوان شده است.
افزایش احساس امنیت اجتماعی، محرومیت زدایی، تقویت هویت ملی، مشارکت و آموزش همگانی، انجام فعالیت های فرهنگی و اقدامات کنترلی از راهکارهای پیشنهادی است.
تجربه زیسته ، سلاح گرم ، تیراندازی ، قاچاق ، کرمانشاه
-
واکاوی شیوه های اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر
*، حسین حسینی خوی
فصلنامه اعتیاد پژوهی، تابستان 1403 -
بررسی جامعه شناختی رابطه بین فضای مجازی و احساس امنیت اجتماعی
شهرزاد برخوردار*،
نشریه امنیت و ارتباطات اجتماعی، پاییز و زمستان 1400