اثر استخراجی التراسوند پروب بر خصوصیات آنتی اکسیدانی فنول آزاد و باند شده عصاره زوفا
باجداسازی فراکسیون های فنولی آزاد و باند شده و تعیین محتوای فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی آن ها می توان به عنوان جایگزینی برای آنتی اکسیدان های سنتزی و یک روش پیشگیری برای کاهش اثرات منفی ناشی از استرس اکسیداتیو استفاده نمود.
این مطالعه باهدف استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوییدی از برگ گیاه زوفا (Hyssopus officinalis) انجام شد. روش کار: با استفاده از اولتراسوند پروب تحت شرایط زمانی 10 و 20 دقیقه و شدت 60 و 100 وات و استفاده از حلال اتانول: آب با نسبت های (80:20) و (50:50) و جداسازی فراکسیون فنولی آزاد از عصاره ها با استفاده از حلال متانول و اولتراسوند و سپس جداسازی فراکسیون های فنولی باند شده با استفاده از حلال سود و اولتراسوند انجام گرفته است. و فعالیت آنتی اکسیدانی توسط آزمون های مهار رادیکال آزاد (DPPH) و سنجش بی رنگ شدن بتاکاروتن - لینولییک اسید و آزمون پایداری اکسایشی (OSI)، صورت گرفت.
تجزیه وتحلیل آماری نشان داد که شرایط بهینه برای استخراج، مربوط به تیمار 80 درصد اتانولی شدت 100 و زمان 20 دقیقه (80-100-20) بوده که بیشترین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوییدی و فنولی آزاد و باند شده را دارد و بهترین فعالیت آنتی اکسیدانی و پایداری اکسایشی را فراکسیون های فنولی آزاد نشان دادند.
می توان نتیجه گرفت که عصاره برگ زوفا به دلیل مقادیر قابل توجه ترکیبات فنولی و فلاونوییدی دارای قدرت آنتی اکسیدانی بالا است که بین این ترکیبات و فعالیت آنتی اکسیدانی رابطه مستقیم وجود دارد و فعالیت آنتی اکسیدانی فنول آزاد بیشتر از فنول باند شده است. همچنین اولتراسوند پروب می تواند یک روش مناسب برای تولید عصاره های گیاهی با فعالیت آنتی اکسیدانی بالا باشد.
-
تاثیر فرآیند اکستروژن بر ویژگی های کیفی روغن سبوس برنج ارقام طارم و خزر
سید مهدی حسینی بحری*، ، زینب رفتنی امیری
مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، پاییز و زمستان 1402 -
ارزیابی استخراج CO2 فوق بحرانی بر پایداری رنگ و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آنتوسیانین نانوریزپوشانی شده پودر پوست انار
نیلوفر زاهد، *، رضا فرهمندفر
مجله علوم و صنایع غذایی ایران، آبان 1403