رفتار آب عبوری از ستون های حاوی لایه های رس مونتموریلونایت
در مطالعات هیدرولوژی، حفاظت و مدیریت آب، اطلاع دقیق از میزان ظرفیت آبی خاک های مختلف و سرعت نفوذ آب به منظور اجرای پروژه های آبیاری و زهکشی و کنترل فرسایش خاک در حوضه آبخیز ضروری است. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر لایه رسی در انتقال حجم آب عبوری در خاک شن لومی است
بدین منظور در ستون هایی به ارتفاع 150 سانتی متر و قطر 15 سانتی متر با بافت شن لومی که دارای لایه های رسی در داخل ستون به عمق های 13 و 20 سانتی متر گذاشته شد و تیمارهایی به عنوان شاهد بدون لایه رسی در نظر گرفته شد. حجم های آب مشخص و یکسانی با غلظت های مختلف نمک، به همه ستون ها داده شد و نمونه گیری حجم آب خروجی از ستون ها روزانه انجام شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد که لایه رسی به خوبی توانسته حجم آب عبوری از ستون را کاهش دهد و با افزایش ضخامت لایه رسی حجم آب عبوری هم به نسبت، کاهش بیش تر می یابد. نتایج نشان داد با افزایش عمق لایه رسی از شاهد به عمق 20 مقدار آب عبوری اولیه در غلظت 13 میلی اکی والان 16 درصد و در غلظت 20میلی اکی والان 35 درصد کاهش یافته است.
بحث و نتیجه گیری:
عملکرد متفاوت موجود به دلیل وجود لایه رس با ضخامت متفاوت و بوده است. بافت رس به دلیل ریز بودن و تراکم پذیری زیاد می تواند باعث تاخیر در حرکت آب در خاک شود که از این کند شدن انتقال می توان برای جلوگیری از حرکت شیرابه ها و آلودگی ها به اعماق خاک و آلوده کردن آب های زیر زمینی استفاده کرد. به نظر می رسد با تغییر عمق لایه رسی هدایت آب نفوذی به لایه های زیرین بخصوص در مناطق حساس و کاربردی را بتوان کنترل کرد.
-
بررسی تغییر اقلیم بر روند دما و بارش آتی حوضه قره سو طبق مدل های CMIP6
لیلی قربانی مینائی، ابوالفضل مساعدی، *، الهام کلبعلی، محمد قبایی سوق
مجله تحقیقات آب و خاک ایران، اردیبهشت 1403 -
مقایسه بهره وری و راندمان مصرف آب آبیاری در اراضی با شبکه آبیاری سنتی تحت مدیریت میراب و اراضی یکپارچه و نوسازی شده
مجتبی ماندگاری کهن، *، حسین دهقان
نشریه رویکردهای نوین در مهندسی آب و محیط زیست، پاییز و زمستان 1402