بررسی تاثیر کیفیت های بصری محیط بر نقاشی دیواری
بیان مسئله:
نقاشی دیواری در ارتباط با سه عامل مخاطب، معماری و محیط پدید می آید. از میان این عوامل، محیط نقش اساسی در خلق اثر دیواری دارد؛ چرا که مهم ترین وجه تمایز نقاشی دیواری از دیگر انواعش، شکل یافتن آن تحت تاثیر شرایط و ویژگی های محیط است. محیط پیرامون اثر، به عنوان یک مجموعه بصری، عوامل و کیفیات گوناگونی را شامل می شود که در رابطه مستقیم یا غیرمستقیم با اثر دیواری بوده و شناخت آن ها ضروری به نظر می رسد. این پژوهش درصدد پاسخ به چگونگی رابطه و تاثیر کیفیت های بصری محیط بر نقاشی دیواری است.
تبیین تاثیر کیفیات بصری محیط، به عنوان یکی از راهکارهای بهبود و ارتقای سطح کیفی نقاشی های دیواری در منظر شهری است.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته و شیوه گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای است.
یافته ها:
کیفیت های بصری محیط که عبارتند از شرایط اقلیمی ، فضای فرهنگی و هویتی ، موقعیت جغرافیایی ، شرایط نوری و رنگ حاکم بر فضای محیط، هر کدام ویژگی ها و محدودیت های مختص به خود را داشته که بسته به شرایط دیوار، تاثیراتی تعیین کننده بر فرایند طراحی و اجرای دیوارنگاره ها دارد؛ لذا بررسی آن ها، ضمن دستیابی به قابلیت های موجود در فضای محاط کننده اثر و به فعالیت درآوردن آن ها، به ایجاد فضایی هماهنگ و خلق آثار دیواری مطلوب تر می انجامد. از این رو نقاشی های دیواری را، ضمن حفظ عناصر بنیادین هنری، می توان تابعی از محیط حاکم بر دیوار و کیفیات بصری وابسته به آن دانست، که در تکنولوژی، فرم و محتوا نیز باید با آن در تناسب باشد.
-
خوانش بیش متنی بافت نقاشی معاصر ایران با پیش متن هایی از نقوش ایران باستان بر اساس گونه شناسی ژرار ژنت (آثار هشتمین دوسالانه نقاشی)
سودابه صفری سنجانی*، پریسا علیخانی،
پژوهشنامه گرافیک و نقاشی، پاییز و زمستان 1402 -
ویژگی های ساختاری و موضوعی آثار هاکوپ هوناتانیان، نقاش ناشناس دربار ناصرالدین شاه (پیش و پس از مهاجرت به ایران)
مرضیه عباسی*،
نشریه هنرهای زیبا - هنرهای تجسمی، زمستان 1401 -
مقایسه نظام ترکیب بندی سه نگاره ی رزم از سه مکتب در نسخه خمسه نظامی 1442 م./ 846ق
مینا صدری*،
فصلنامه نگره، بهار 1401