قصر احمتا؛ آغاز آرشیو در ایران
رفع اشتباه مکرر در گزارش دوره آغازین آرشیو در ایران و بازشناسی واقعیت تاریخی آن است. در مقاله حاضر تاریخ شروع آرشیو در ایران بررسی شده است و ضمن شناسایی و بررسی پژوهش های پیشین، از جنبه های اسنادی و استنادی و تاریخی و زبان شناسی تاریخی به مواردی از نگهداری اسناد در ایران باستان پرداخته شده است که پیش ازاین، در تجزیه وتحلیل تاریخ آرشیو در ایران بررسی و ذکر نشده اند.
روش پژوهش، روش کتاب خانه ای مبتنی بر شناخت، توصیف و تحلیل اسناد و سایر داده های تاریخی است. در این مقاله منابع اصلی مرتبط با موضوع، شناسایی شده است. تاریخ پیدایش آرشیو در ایران ازنظر این منابع گردآوری، و دسته بندی شده و منابع فارسی با نگاه بررسی انتقادی بررسی شده است. در این راه، بررسی کیفی پژوهش ها در موضوع مدنظر و گستره شمول آن ها هم مدنظر است.
یافته های پژوهش نشان می دهد که بیشتر مقاله ها، کتاب ها و پایان نامه های فارسی بررسی شده در این مقاله، بحث تاریخ آرشیو در ایران را با تبعیت از دکتر جهانگیر قایم مقامی و با اشاره به کتاب عزرا به دوره هخامنشی بازگردانده اند؛ بدون آنکه برای نقد و بررسی، یا تکمیل این نظر تلاشی بکنند. در اینجا منظور نگهداری اسناد ارزشمند است.
ایران باستان ، نگهداری اسناد ، تاریخ ، کتاب عزرا ، آرشیو
-
توصیف اسناد متنی-کاغذی در سطح ردیف/زیرردیف
*، حمید سلیم گندمی، آناهیتا نظری
پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی، پاییز و زمستان 1402 -
ارزشیابی آرشیوی فیلم
*
پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی، پاییز و زمستان 1401