گزارش استفاده از نشانگر STR اتوزومی در حل یک پرونده رابطه خویشاوندی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

شناسایی ژنتیکی یک روش استاندارد و کارآمد برای شناسایی افراد و بررسی موارد ادعای خویشاوندی است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه خویشاوندی به کمک نشانگرهای Y-STR و STR اتوزومی بود.

مورد و روش ها

 این گزارش موردی مربوط به یک پرونده رابطه خویشاوندی است که با نمونه گیری در دسترس 7 عضو خویشاوند مراجعه کننده به پزشکی قانونی در سال 1399 انجام شد. این اعضا، 2 مرد و 2 زن فاقد شناسنامه و 3 مرد واجد شناسنامه با ادعای نسبت عمو-برادرزاده و عمه-برادرزاده بودند. پس از احراز هویت و اخذ شرح حال کامل افراد معرفی شده، شجره نامه رسم شد. نمونه خون افراد به کمک نشانگرهای STR اتوزومی و Y-STR با استفاده از کیت های YfilerTM Plus و GlobalFilerTM Express مورد بررسی قرار گرفت و با دستگاه ژنتیک آنالایزر ABI 3500® الکتروفورز شدند. از آنجا که برای اثبات رابطه نسبی مورد ادعا، بایستی پدر مشترک فرزند پدربزرگ مشترک باشد، لذا وراثت آللی بین ایشان مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها

 نتایج نشانگر Y-STR، بیانگر عدم رد رابطه نسبی عمو-برادرزادگی مورد ادعا بود. اما نتایج بررسی نشانگر STR اتوزومی، نشان دهنده وضعیت Amelogenin Y-null در پروفایل های همه افراد مذکر شجره نامه بود. مقایسه پروفایل های ژنتیکی به دست آمده، بیانگر عدم وراثت آلل اجباری پدری در 4 لکوس D8S1179، D2S441، THO1 و D10S1248 بین A و H بود که به طور قطع وجود رابطه پدری-فرزندی بین این 2 فرد را نفی کرد؛ از این رو، رابطه نسبی عمو-برادرزاده و عمه-برادرزاده مورد ادعا رد شد.

نتیجه گیری

 برای بررسی روابط نسبی پیچیده بایستی از نشانگر STR اتوزومی استفاده کرد و به کارگیری نشانگرهای Y-STR می بایست تنها به بررسی ژنتیکی نمونه های مردانه در تجاوزات جنسی، صحنه های جرم و موارد رد رابطه ابوت محدود شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
173 تا 177
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2222996