جداسازی باکتری های لاکتوباسیل با قابلیت پروبیوتیکی از محصول لبنی سنتی نائین (کومه)
کومه یکی از محصولات لبنی تخمیری سنتی از فرآورده های شیر گوسفند است که از دیرباز به صورت سنتی در روستاهای اطراف منطقه نایین در کیسه های پوستی از نوع پوست گوسفند تولید می شود. هدف از انجام این تحقیق، جداسازی باکتری های لاکتوباسیل از محصول لبنی سنتی نایین و بررسی ویژگی های عملکردی و سلامتی بخش این باکتری ها به عنوان پروبیوتیک بود.
مواد و روش ها:
از محیط کشت MRS Agar برای جداسازی اولیه باکتری ها استفاده شد. بعد از انجام تست کاتالاز، رنگ آمیزی گرم و بررسی میکروسکوپی در نهایت تعداد پانزده کلنی باسیلی شکل، گرم مثبت و کاتالاز منفی، جداسازی و آزمون های مقاومت به اسید، صفرا و شیره معده و روده، برای بررسی خواص پروبیوتیکی آن ها انجام شد. جدایه های باکتریایی با خواص پروبیوتیکی مطلوب برای بررسی خواص سلامتی بخش پروبیوتیک ها، با آزمون های فعالیت ضدمیکروبی و مقاومت آنتی بیوتیکی بررسی شدند. سپس، هفت جدایه باکتریایی انتخاب شد و قابلیت آن ها در کاهش کلسترول و هیدرولیز نمک های صفراوی سنجش شد. جدایه های انتخاب شده برای تشخیص سویه تعیین توالی شدند.
یافته ها:
نتایج نشان داد که در بررسی مقاومت به شرایط اسیدی، شش جدایه از 15 جدایه باکتریایی، مقاومت خوبی در 5/2pH= نشان دادند. 60% جدایه ها به نمک صفراوی حساسیت داشتند. جدایه های لاکتوباسیلوس شناسایی شده، از مقاومت آنتی بیوتیکی بالایی برخوردار بوده و فعالیت ضدمیکروبی خوبی علیه باکتری های بیماری زا نشان دادند. جدایه های باکتریایی مورد نظر، قادر به کاهش 70% کلسترول محیطی بودند.
نتیجه گیری:
این تحقیق نشان داد که کومه دارای پتانسیل زیادی برای جداسازی جدایه های پروبیوتیکی است و احتمالا مصرف خوراکی جدایه های لاکتوباسیلی به عنوان مکمل میکروبی دارای اثرات سلامتی بخش است.
پروبیوتیک ، کومه ، لاکتوباسیل ، محصول لبنی
-
مقایسه تاثیر صمغ زدو با کربوکسی متیل سلولز و اینولین بر خواص کیفی، ویسکوزیته و حسی ماست منجمد میوه ای
شهین زمردی*، سحر خیرخواه فقرا، لیلا روزبه، سارا جعفریان
مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، بهار و تابستان 1402 -
مطالعه پدیده گرفتگی در شفاف سازی غشایی آب سیب به کمک سامانه غشایی سطح تراش
سیما یساری، حسین میرسعیدقاضی*، ، علی فدوی
نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، آذر و دی 1402