رابطه دینداری و بنیان های اخلاقی با گرایش به اعتیاد در دختران 15 تا 18 ساله شهر تهران
اعتیاد یک بیماری جسمی و روانی است که می تواند همه ابعاد سلامت فرد، خانواده و جامعه را به خطر اندازد. طی سال های اخیر مصرف مواد مخدر در میان نوجوانان روند افزایشی داشته است. عوامل متعددی از جمله مسایل اخلاقی بر گرایش به اعتیاد تاثیر دارند. پژوهش پیش رو با هدف بررسی رابطه دینداری و بنیان های اخلاقی با گرایش به اعتیاد در دختران نوجوان شهر تهران انجام شد.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش دختران 15 تا 18 سال شهر تهران بودند که 240 نفر از آن ها به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و به «مقیاس نگرش مسلمانان به دین»، «مقیاس بنیان های اخلاقی»، و «مقیاس گرایش به اعتیاد» پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون در محیط نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.
نتایج نشان داد همبستگی بین دینداری و بنیان های اخلاقی با گرایش به اعتیاد معناداربود و این دو متغیر در مجموع 17 درصد از تغییرات در نمرات گرایش به اعتیاد را بین نوجوانان پیش بینی کردند. همچنین از بین خرده مقیاس های دینداری، پیامد مثبت مسلمان بودن و از بین خرده مقیاس های بنیان های اخلاقی، وفاداری به گروه، همبسته های گرایش منفی به اعتیاد بودند.
آموزش های پیشگیرانه متمرکز بر دینداری بنیان های اخلاقی نقش عمده ای در کاهش رفتارهای پرخطر به ویژه اعتیاد در دختران نوجوان ایفا می کند.
-
روش شناسی گونه علمی «مرور و نقد کتاب»
ناصر آقابابائی*
مجله توسعه علوم انسانی، بهار و تابستان 1403 -
مرور روایی پژوهش های «سرمایه روان شناختی» در ایران
ناصر آقابابائی*
مجله روان شناسی فرهنگی، پاییز و زمستان 1402