تعیین منشا و سازوکارهای تشکیل چشمه های گوگردی و آبگرم تاقدیس سیاهکوه، جنوب غرب ایران، با استفاده از خصوصیات هیدروژئوشیمی و ایزوتوپی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
چشمه های گوگردی و آبگرم دهلران و دویرج با مشخصات فیزیکوشیمیایی متفاوت از تاقدیس سیاهکوه واقع در شمال شهر دهلران، جنوب غربی استان ایلام تخلیه می شوند. به منظور تعیین مشخصات چشمه های گوگردی و آبگرم تاقدیس سیاهکوه بررسی های زمین شناسی، هیدروژیولوژیکی، هیدروژیوشیمیایی و ایزوتوپی انجام گرفت. پایش آبدهی، دما، اسیدیته، میزان گاز سولفید هیدروژن و اکسیژن محلول در محل و آنالیز شیمی یون های اصلی در آزمایشگاه به مدت یک سال به طور ماهانه انجام گردید. سنجش ایزوتوپ های پایدار دوتریوم (2H)، اکسیژن 18 (18O) و سولفور 34 (34S) در دو دوره خشک و مرطوب به منظور تعیین منشا آبها انجام شد. نمودارهای ترکیبی هیدروشیمی به منظور شناسایی فرآیندهای هیدروشیمی غالب استفاده شد. ژیوترمومتری مبتنی بر هیدروشیمی به منظور تعیین دمای مخزن و روابط بین ایزوتوپ های پایدار با خط آب جوی محلی و جهانی به منظور تعیین منشاء آب چشمه ها انجام گردید. درنهایت با جمع بندی یافته های زمین شناسی، هیدروژیولوژی و هیدروژیوشیمی مدل مفهومی سازوکار چشمه ها ارایه شد. بررسی زمین شناسی و هیدروژیولوژی نشان داد که گسل های عمیق موجود در تاقدیس سیاهکوه باعث ارتباط هیدرولیکی سازندهای کارستی ایلام و سروک با سازند تبخیری قدیمی و زیرین شده اند. دمای بالای چشمه ها به دلیل گردش عمیق آب های نفوذی حاصل از ریزش های جوی در امتداد شکستگی ها و گسل ها می باشد. بررسی های ژیوترمومتری سیلیس دمای مخزن چشمه های گوگردی دهلران و دویرج را به ترتیب حدود °C70 و °C38 نشان داد. منشاء گاز سولفید هیدروژن (H2S) چشمه ها، فعالیت باکتری های احیاء کننده سولفات تشخیص داده شد. علیرغم وجود شورابه ها در میدان های نفتی و گازی در منطقه، نسبت های Na/Cl، SO4/Cl و TDS/Br نیز نشان داد که شوری آب چشمه های گوگردی دویرج و دهلران انحلال سازندهای تبخیری می باشد. آنالیز ایزوتوپ پایدار گوگرد 34 نیز منشاء سولفات موجود در آب چشمه ها را سازندهای تبخیری نشان داد. آنالیز ایزوتوپ های پایدار دوتریم و اکسیژن 18 منشاء چشمه های آبگرم و گوگردی دهلران و دویرج را ریزش های جوی منطقه تعیین نمود.
زبان:
فارسی
صفحات:
16 تا 31
لینک کوتاه:
magiran.com/p2248140 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!