روابط ساختاری بین سلامت جسمی- روانی بر اساس شکوفایی با میانجی گری خوش بینی در دانشجویان پرستاری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

شغل پرستاری در ارایه‏ی خدمات مراقبت بهداشتی در همه ‏ی کشورها دارای نقش محوری بوده و بنابراین سلامت جسمی- روانی پرستاران و همچنین بهبود عملکرد حرفه ‏ای آنان در مراقبت از بیماران موثر می‏باشد. بنابراین شناسایی و تعیین عوامل مرتبط با سلامت جسمی- روانی پرستاران از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش ارایه‏ ی یک مدل از شکوفایی و خوش ‏بینی برای کمک به فهم بهتر سلامت جسمی- روانی دانشجویان پرستاری بود.

روش بررسی

پژوهش حاضر از نوع تحلیلی، همبستگی بود. بدین منظور از بین دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س) شیراز در سال 1398، تعداد 300 نفر (243 دختر و 57 پسر) به شیوه‏ی نمونه‏گیری تصادفی طبقه ‏ای انتخاب و با استفاده از پرسشنامه زمینه ‏یابی سلامت (فرم کوتاه 36) (SF-36)، پرسشنامه شکوفایی (HFQ) و نسخه تجدیدنظر شده آزمون جهت ‏گیری زندگی (LOT-R)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ‏های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مسیر با نرم ‏افزار SPSS نسخه 16 و AMOS-22، مورد ارزیابی آماری قرار گرفت.

یافته‏ ها

یافته ‏ها نشان داد خرده ‏مقیاس‏های شکوفایی شامل هیجانات مثبت، روابط و متغیر خوش ‏بینی به صورت مستقیم بر سلامت جسمی- روانی دانشجویان تاثیر می‏گذارند. همچنین بر طبق یافت ه‏ها، خرده مقیاس  هیجانات مثبت و روابط در مدل نهایی به گونه مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیر خوش‏بینی و خرده مقیاس پیشرفت در مدل نهایی فقط به گونه غیرمستقیم از طریق متغیر خوش‏بینی، موجب تغییر در میزان سلامت جسمی- روانی دانشجویان رشته پرستاری می‏شوند. خرده مقیاس معنی نه به صورت مستقیم نه به صورت غیر مستقیم معنی دار نبوده وتغییری بر سلامت جسمی روانی ندارد. با توجه به یافته ‏های به دست آمده انتظار می‏رود آموزش شکوفایی و همچنین آموزش‏های لازم جهت افزایش خوش‏بینی و استفاده از فنون روان‏شناسی مثبت‏گرا به عنوان یک مکانیسم تاثیرگذار بر اصلاح باورها عمل کرده و می‏تواند به عنوان راهی برای پیشگیری از بیماری‏های روان‏ تنی و همچنین مشکلات روانی دانشجویان رشته پرستاری در نظر گرفته شود. همچنین با اضافه کردن برنامه ‏های مداخله ای در زمینه‏ی توانمندسازی دانشجویان در برابر استرس می‏توان بر تاثیر این آموزش‏ها افزود.

نتیجه ‏گیری کلی

با توجه به یافته‏های به دست آمده انتظار می‏رود آموزش شکوفایی و همچنین آموزش‏های لازم جهت افزایش خوش‏ بینی و استفاده از فنون روان‏شناسی مثبت‏گرا به عنوان یک مکانیسم تاثیرگذار بر اصلاح باورها عمل کرده و می‏تواند به عنوان راهی برای پیشگیری از بیماری‏های روان‏تنی و همچنین مشکلات روانی دانشجویان رشته پرستاری در نظر گرفته شود. همچنین با اضافه کردن برنامه‏های مداخله‏ای در زمینه‏ ی توانمندسازی دانشجویان در برابر استرس می‏توان بر تاثیر این آموزش‏ها افزود.

زبان:
فارسی
صفحات:
28 تا 43
لینک کوتاه:
magiran.com/p2248905 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!