تجویزهای سلامت محور در جهت توسعه فرهنگ مدرسه
برنامه های سلامت محور مدرسه به عنوان عامل ارتقاء دهنده سلامت آینده دانش آموزان و ساختن فرهنگ جامعه اثربخش، همواره مورد نظر متولیان امر تعلیم و تربیت بوده است. هدف این تحقیق، استخراج تجویزهای سلامت محور برای ذی نفعان بود.
مطالعه به روش تحلیلی مروری با روش اسنادکاوی، تحلیل محتوا و مطالعه کتابخانه ای انجام شد. از برنامه های عملیاتی مشتمل بر 3 نسخه از مستندات ابلاغی وزارت آموزش و پرورش به مدارس در راستای سند تحول در سال تحصیلی 1398- 1397 و پژوهش های کاربردی از اثربخشی این طرح ها در فرهنگ سازمانی مدرسه در 4 دهه اخیر استفاده گردید. با شیوه تقلیل داده ها، مقوله های استخراجی شباهت سنجی و ویژگی ها و اشتراکات دو متغیر تحقیق، با نظر گروه متخصصان و برخی اساتید، احصاء شد.
بر اساس نتایج تحلیل یافته ها، 30 ویژگی برنامه های سلامت محور استخراج شد که با دو مدل فرهنگ سازمانی مدرسه گرونرت و محورهای مدل شاین، انطباق داده شد و در کلیه محورها وجود اشتراک تعیین گردید.
نتایج مطالعه نشان داد که وجوه اشتراکی برنامه های مدارس مروج سلامت و فرهنگ سازمانی با ریشه مشترک باورها و ارزش ها گره خورده اند که اثرات هم افزایی در بستر مدرسه ایجاد می کنند، به طوری که آموزه های سلامتی در کودکان و نوجوانان به رفتارها، نگرش ها و عادت های سالم در بزرگسالی تبدیل می شوند و به نسل های بعد منتقل می شود. لذا با توجه به نقش انتقال فرهنگ از طریق مدرسه، شکل گیری برنامه های سلامت محور در مدارس برای ایجاد عادات و تفکر مثبت، حایز اهمیت است.
فرهنگ سازمانی ، مدرسه ، سلامت محوری ، توسعه ، آموزش و پرورش
-
تبیین شایستگی حرفه ای در مراقبان سلامت مدارس بر اساس مدل KSAB
*
نشریه مطالعات آموزشی نما، نیمسال دوم 1401-1400 -
تاثیر کارورزی حرفه ای در توسعه حرفه ای معلمان
*، زهرا مظفری
نشریه مطالعات آموزشی نما، نیمسال اول 1401-1400