کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن دچار خشکی دهان ثانویه به رادیوتراپی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

سرطان های سر و گردن و درمان آن می تواند باعث اختلالات کوتاه و بلندمدت در کیفیت زندگی بیماران شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن دچار خشکی دهان ثانویه به دریافت رادیوتراپی انجام شد.

مواد و روش ها

  این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 44 بیمار مبتلا به سرطان سر و گردن دچار خشکی دهان تحت رادیوتراپی بیش از یک هفته، در مرکز آموزشی- درمانی بیمارستان پنج آذر گرگان طی سال های 1397-1398 انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه WHO QOL-BREF استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی و محاسبه ضریب همبستگی خطی پیرسن و استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد و نرم افزار SPSS-18 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

یافته ها

26 نفر (09/59 درصد) بیماران مورد بررسی مرد و 18 نفر (40/91درصد) زن بودند. میانگین کیفیت زندگی و سلامت عمومی کلی، روابط اجتماعی، سلامت روان، سلامت جسمی و سلامت محیط در مقیاس 100 به ترتیب 54/82، 57/95، 53/78، 48/86و 48/22بود. بیشترین امتیاز کیفیت زندگی در مردان و افراد دارای تحصیلات راهنمایی و کمترین در افراد بی سواد مشاهده شد. با افزایش سن، تمامی مولفه های کیفیت زندگی کاهش یافتند که این ارتباط به جز در مولفه روابط اجتماعی، معنی دار بود. 0/05>p

نتیجه گیری

خشکی دهان ثانویه به رادیوتراپی باعث کاهش کیفیت زندگی بیماران می شود که عوامل مختلفی ازجمله افزایش سن، جنس مونث و تحصیلات کم با این روند کاهشی در ارتباط است.

زبان:
فارسی
صفحات:
57 تا 66
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2256159 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)