سنگ نگاری، زمین شیمی و خاستگاه زمین ساختی توده آذرین درونی مافیک- الترامافیک در گستره آنومالی (آهن) شماره 15 بافق (ایران مرکزی)
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
توده آذرین درونی مافیک- الترامافیک آنومالی (آهن) بافق در 35 کیلومتری شمال باختری شهرستان بافق، در پهنه زمین شناسی ایران مرکزی جای دارد. این توده در کربنات های سری ریزو به سن نیوپروتروزوییک پسین- کامبرین پیشین جایگزین شده است و بخشی از ماگماتیسم کامبرین پیشین در بخش باختری بلوک پشت بادام است. ترکیب این توده مافیک تا الترامافیک شامل آمفیبول گابرو، آپاتیت گابرو، گابرو، آنورتوزیت، آمفیبول پیروکسنیت و آپاتیت پیروکسنیت با بافت غالب گرانولار است. پیروکسن، آمفیبول، پلاژیوکلاز، اکسید های آهن- تیتانیم، آپاتیت و مقدار اندکی الیوین از کانی های سازنده این سنگ ها هستند. از دیدگاه زمین شیمیایی، خاستگاه این توده از ماگمای مادری با سرشت توله ایتی تا کالک آلکالن بوده است. این سنگ های آذرین درونی در نمودار های عنکبوتی بهنجارشده به ترکیب کندریت و گوشته اولیه، غنی شدگی از LILE و تهی شدگی از HFSE نشان می دهند. نمودار های گوناگون برای شناخت محیط زمین ساختی نشان دهنده وابستگی توده آذرین درونی بررسی شده به محیط های زمین ساختی وابسته به فرورانش است. همچنین، ماگمای مادر توده آذرین درونی احتمالا در پی ذوب پریدوتیت های گوشته ای (گوشته بالایی)، متاثر از سیال های پهنه فرورانش تشکیل شده است. یافته های این پژوهش با الگو هایی سازگار است که ماگماتیسم کامبرین پیشین در بلوک پشت بادام را در ارتباط با فرورانش پوسته اقیانوسی پروتوتتیس به زیر زیر خردقاره ایران مرکزی، در حاشیه شمالی گندوانا می دانند.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
انتشار در:
صفحات:
111 تا 128
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2256804
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
جداسازی آنومالی های ژئوشیمیایی فلز مس با استفاده از روش فرکتال عیار-تعداد (C-N) و سنجش از دور در کانسار مس پورفیری سوناجیل؛ هریس
گوهر فرج پور خزاعی، *، بهمن رحیم زاده، شهره حسن پور
نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته، تابستان 1403 -
کانی شناسی و کانه زایی عناصر نادر خاکی در کمپلکس چاپدونی-پشت بادام، ایران مرکزی
محمدباقر احمدخانی، *، مهرداد بهزادی، خالق خشنودی، بشیر شکوه سلجوقی
مجله یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، بهار و تابستان 1403