تاثیر تلاوت قرآن بر بهبود وضعیت سلامتی مادر و نوزاد
تولد نوزاد نارس، به عنوان یک رویداد استرس زا و یک بحران سخت عاطفی، باعث اختلال در عملکرد والدین می شود و سلامت جسمی و روحی مادران را به خطر می اندازد. مادران مسلمان تمایل دارند در چنین شرایطی قرآن کریم را تلاوت کنند. لذا این مطالعه به بررسی تاثیر تلاوت قرآن بر بهبود وضعیت سلامتی مادر و نوزاد می پردازد.
مواد و روشها:
در این مطالعه ی مروری، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran، Google Scholar،PubMed و Science Direct کلیدواژه های مادر، نوزاد، تلاوت قرآن و سلامتی به فارسی و انگلیسی در مطالعاتی که بین سال های 2010 تا 2020 انتشار یافته اند، مورد جستجو قرار گرفت. از 243 عنوان به دست آمده طی دو مرحله بازبینی بر اساس معیارهای ورود و خروج که در مرحله اول عنوان و چکیده و در مرحله دوم کل مقاله بررسی گردید، نهایتا 15 مقاله وارد مطالعه شد.
یافتهها:
مقالات مورد استفاده در این مطالعه از نظر نوع مطالعات به روش کارآزمایی بالینی (11 مقاله)، مروری (1 مقاله)، کیفی (3 مقاله) بودند. تمرکز مطالعات بر روی تاثیر تلاوت قرآن بر جنبه های مختلف سلامتی مادر و نوزاد نارس بود. بر اساس مطالعات بررسی شده تلاوت قرآن در نوزاد باعث تثبیت پارامترهای فیزیولوژیکی و کاهش سطح درد و تسهیل سطح راحتی و رشد نوزاد می گردد. همچنین در مادر منجر به کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و درد و بهبود شاخص های جسمی، روحی- روانی و توانمند شدن مادر در ایفای نقش مادری و کنترل بر موقعیت های استرس زای زندگی می شود.
نتیجهگیری:
تلاوت قرآن کریم به عنوان یکی از راهکارهای قدرتمند در تامین نیازهای سلامتی و تسریع بهبودی مادران و نوزادان پیشنهاد می گردد.