احساس تنهایی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو: یک مطالعه توصیفی- مقطعی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

. شناسایی مشکلات روانشناختی مرتبط با بیماری دیابت به یکی از اولویت های مراقبت های بهداشتی تبدیل شده است. احساس تنهایی یکی از شاخص های مهم سلامت روانشناختی محسوب می شود و این شاخص ارتباط دوطرفه ای با بیماری دیابت دارد و عامل مهمی در درمان این بیماران است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین احساس تنهایی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.

روش بررسی

پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. در این مطالعه 257 نفر از سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو وابسته به انسولین مراجعه کننده به مراکز بهداشتی مراقبت جامع سالمندان دانشگاه علوم پزشکی ایران، به مدت سه ماه (مهر ماه تا آذر ماه سال 1398) وارد مطالعه شدند. نمونه گیری به روش مستمر انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم کوتاه شده ی آزمون شناختی، فرم مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه احساس تنهایی بود. داده ها با آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس در نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معنی داری (05/0≤p) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: 

نتایج نشان داد 3/55 درصد از سالمندان مورد مطالعه در محدوده سنی بین 60 تا 69 سال بودند. 3/55 درصد نمونه ها زن و 7/44 درصد مرد بودند. 4/65 درصد آن ها با همسر خود زندگی می کردند و 9/96 درصد نمونه ها دارای بیمه بودند. نتایج مطالعه در خصوص ارتباط احساس تنهایی با مشخصات جمعیت شناختی در بیماران نشان داد که احساس تنهایی با سن (001/0<p)، وضعیت تاهل (001/0<p)، وضعیت شغلی (001/0<p)، فردی که در کنار سالمند زندگی می کند (001/0<p)، بیشترین پشتیبان (001/0<p)، مهم ترین نیاز در زندگی (001/0<p) و وضعیت بیمه (032/0=p) ارتباط معنی دار آماری داشته است. مقایسه دو به دو آزمون توکی نشان دهنده آن بود که احساس تنهایی در سالمندان با سن بیشتر از 80 سال به طور معنی داری بیشتر از سالمندان 60 تا 69 سال بود. احساس تنهایی در متاهلین به طور معنی داری کمتر از دیگر سالمندان مطلقه، بیوه و مجرد بود و همچنین در سالمندان بیوه نیز به طور معنی داری کمتر از سالمندان مجرد (003/0=p) بود. به طور کلی در این مطالعه، 1/82 درصد سالمندان مورد مطالعه، احساس تنهایی پایین و 9/17 درصد احساس تنهایی بالا را گزارش کردند.

نتیجه گیری کلی:

 یافته های این مطالعه نشان داد احساس تنهایی با مشخصه های جمعیت شناختی و مشخصات بالینی سالمندان دیابت نوع دو وابسته به انسولین ارتباط دارد. در این مطالعه برخلاف بیشتر مطالعات، نمره احساس تنهایی در سطح پایین بود این مغایرت می تواند به علت حضور پرستاران سالمند آموزش دیده در بخش و ویژگی های جمعیت شناختی و بالینی نمونه های مورد مطالعه باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
27 تا 39
لینک کوتاه:
magiran.com/p2289963 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!