رابطه بیماری های مادر و نوزاد با رتینوپاتی نوزادان نارس و پیشرفت آن
رتینوپاتی نوزادان نارس (Retinopathy of Prematurity= ROP) یک بیماری شبکیه وازوپرولیفراتیو در نوزادان نارس است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع در سنین پایین باعث اختلال و نابینایی در طول زندگی می شود. لذا این مطالعه به منظور بررسی ارتباط ROP با بیماری های مختلف مادر و نوزاد، انجام شد.
این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 828 نوزاد نارس (303 نوزاد ROP و 525 نوزاد غیر ROP به عنوان شاهد) متولد شده در بیمارستان آیت الله روحانی، بابل، ایران، طی سال های 1388 تا 1398 انجام شد. کلیه اطلاعات پزشکی در مورد بیماری های مادر و نوزاد از پرونده جمع آوری شد. معاینات اولیه چشم و پیگیری بر اساس راهنمای درمان و پیگیری ROP محلی برای تشخیص مرحله و منطقه ROP انجام شد. سپس نوزادان بر اساس ابتلا به رتینوپاتی و عدم ابتلا در دو گروه از نظر بیماری های مادر و نوزاد شامل نقص مادرزادی قلب، پارگی زودرس کیسه آب، کم خونی، عفونت مجاری ادراری، فشار خون بالا، سپسیس، تاکی پنه گذرا نوزادی، سندرم زجر تنفسی، دیابت حاملگی و پره اکلامپسی مورد مقایسه قرار گرفتند.
از 828 نوزاد مورد بررسی 303 نوزاد ROP داشتند که نوزادان مادران مبتلا به پره اکلامپسی (نسبت شانس 2/544، 0/001p<)، نوزادان مبتلا به سندرم زجر تنفسی (نسبت شانس 2/112، 0/001p<) و نوزادان با نقص مادرزادی قلب (نسبت شانس 1/53، 0/047p=) شانس بیشتری برای ابتلا به ROP داشتند. همچنین، نوزادان مبتلا به تاکی پنه گذرا نوزادی (نسبت شانس 0/177، 0/001p<) و نوزادان مبتلا به کم خونی (نسبت شانس 0/373، 0/001p<) شانس کمتری برای ابتلا به ROP داشتند.
نتایج مطالعه نشان داد که پره اکلامپسی مادر، سندرم زجر تنفسی و نقص مادرزادی قلب از جمله بیماری های موثر در بروز ROP هستند.