بررسی اختلاف مولکولی و فیلوژنی کک های کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس در غرب و شمال غرب ایران بر اساس نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز Ι

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

کک های خانواده پولیسیده یکی از مهم ترین انگل های خارجی انسان و دام های اهلی در جهان هستند. این حشرات علاوه بر خون خواری ناقل برخی عوامل بیماری زا مانند یرسینیا پستیس، ریکتزیا تایفی و بارتونلا هنسله به انسان و حیونات می باشند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی فون کک های کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس در غرب و شمال غرب ایران بر اساس نشانگر میتوکندریایی سیتوکروم اکسیداز Ι بود.

روش بررسی

بررسی حاضر یک نوع مطالعه توصیفی مقطعی و فونستیک می باشد، که با در نظر گرفتن شیوع 10 درصد و سطح اطمینان 95 درصد و میزان خطای 5 درصد، به مدت 13 ماه از اردیبهشت 1397 تا خرداد 1398 در پنچ استان کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، لرستان و همدان انجام شد. در این مطالعه نمونه ها به روش تله نوری، طعمه انسانی و جداسازی مستقیم نمونه از میزبان جمع آوری شد. نمونه ها داخل الکل 70 درصد نگهداری شد و در آزمایشگاه انگل شناسی با استفاده از کلید های تشخیص معتبر مورد شناسایی قرار گرفت. پس از استخراج DNA  و انجام واکنش زنجیره ای پلی مراز(PCR) تعداد20 نمونه برای تعیین توالی به شرکت تکاپو زیست ارسال شد. توالی های مورد نظر با استفاده از نرم افزار ایمباس نیدل و امگا همردیف سازی شده و مورد مقایسه قرارگرفتند.

یافته ها

نمونه های جمع آوری شده شامل 918 (39/47 درصد) کک کتنوسفالیدس کنیس و 1019 (60/52 درصد) کک پولکس ایریتانس بودند. نتایج برسی های مرفولوژیک نشان داد که اختلاف درون گونه ایی بین دو گونه های کک ها جدا شده از میزبان های مختلف وجود ندارد(05/0> p)، اما اختلاف درون گونه ای براساس نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز Ι برای ده جمعیت مورد مطالعه در کک پولکس ایریتانس 15/0درصد و در کک کتنوسفالیدس کنیس صفر بود. اختلاف بین دو جنس کک کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس براساس نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز  Ι 14 درصد بود.

 نتیجه گیری

مشخصات مرفولوژیک بین نمونه های جمع آوری شده از میزبان های مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد، اما تفاوت جزیی بر اساس نشانگر میتوکندریایی در جمعیت های مورد مطالعه وجود داشت. نتایج حاصل از ترسیم درخت فیلوژنی بر اساس نشانگر میتوکندریایی نشان داد علی رغم تفاوت جزیی در توالی میزبان ها و شهرستان های مختلف، همه نمونه های مناطق مختلف در یک شاخه قرار می گیرند. نتایج تجزیه و تحلیل ژنوم میتوکندریایی نشان داد که این قطعات برای نشان دادن شباهت درون گونه ایی، تمایز در سطح گونه و جنس مفید هستند.
 

زبان:
فارسی
صفحات:
511 تا 526
لینک کوتاه:
magiran.com/p2354948 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!