تدوین بسته پیشگیری از خودکشی مبتنی بر معنی درمانی و بررسی تاثیر آن بر امید به زندگی، افکار خودآیند منفی و افکار خودکشی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در سال 99

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

خودکشی یکی از معضلات عمده بهداشت عمومی است و نقش اساسی در به خطر افتادن سلامت روانی جامعه ایفا میکند. یکی از مهم ترین بحران های روانشناختی است که متخصصان سلامت ممکن است در محیط کارشان با آن مواجه شوند. یکی از علل خودکشی افسردگی می باشد که درمان های دارویی و روانی را طلب می کند. یکی از رویکردهای مهم در این خصوص، رویکرد معنی درمانی است. هدف این پژوهش تعیین و تدوین بسته مداخله ای پیشگیری از خودکشی مبتنی بر معنی درمانی و تاثیر آن بر امید به زندگی، افکار خودآیند منفی و افکار خودکشی دانشجویان دختر بود.

روش بررسی

این یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون می باشد که در سال 1399 انجام شد، پس از بررسی منابع علمی نوشتاری، مصاحبه نیمه ساختار یافته با 10 نفر از متخصصان روانشناسی تدوین بسته آموزشی صورت گرفت. روایی محتوایی بسته تدوین شده بر اساس شاخص لاواشه 94/0 می باشد. در مرحله دوم پژوهش، بسته مداخله ای مبتنی بر معنی درمانی در 10 جلسه تدوین شد. در این بخش از بین دانشجویان 18 تا 25 سال دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، 40 نفر با استفاده از روش در دسترس انتخاب گردید و در دو گروه به طور تصادفی (گروه آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقیاس امید اشنایدر، مقیاس افکار خودآیند منفی ATQ و مقیاس افکار خودکشی بک بود. بر اساس مولفه های استخراج شده از متون علمی و مصاحبه با متخصصان روانشناسی بسته  تدوین شده شامل؛ مولفه های سوق دهنده ای خودکشی (پوچی و بی هدفی حس قربانی بودن آسیب به خود)، پیش گیرنده های خودکشی (معنای زندگی رنج آزادی مسئولیت) و تعالی بخش های زندگی (عشق کار معنویت و اندیشه زدایی) می باشد که در طی 10 جلسه یک ساعته آموزش داده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری لوین و تحلیل واریانس و لامبدای ویلکز تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

یافته ها حاکی از آن است که بسته تدوین شده مبتنی بر معنا درمانی در افزایش امید به زندگی و کاهش افکار خودآیند منفی اثر بخش است و در کاهش افکار خودکشی معنی دار نبوده است (0001/0=p). روش مداخله تاثیر معنی داری بر نمره کل امید (66/83=F و 0001/0=Sig) تاثیر معنی دار دارد و بر نمره کل افکار منفی (01/49=F و 0001/0=Sig) تاثیر معنی دار دارد. در خصوص تاثیر روش درمانی بر افکار خودکشی، تاثیر معنی داری بر نمره کل افکار خودکشی (63/1=F و20/0=Sig) ندارد و با توجه به نتایج، مجذور اتا نیز تنها توانست 6 درصد واریانس افکار خودکشی را تبیین کند.

نتیجه گیری

 با توجه به اثر بخشی بسته تدوین شده بر اساس معنا درمانی بر کاهش افکار منفی و افزایش سطح امید، فلذا آموزش این بسته برای دانش افزایی و توانمندسازی دانشجویان در مقابل افسردگی و مولفه های آن توصیه می شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
684 تا 700
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2355329