مدل سازی گستره پراکنش آرایه های خواهری دورگه زا در گنجشک سانان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

در مطالعه حاضر دو آرایه خواهری که بر اساس مستندات مولکولیهر هم جدا هستند، از نظر عوامل تاثیرگذار زیستگاهی و همچنین از نظر پراکنش در برهه تاریخی گذشته و آینده مورد بررسی قرار گرفته اند.گونه های مورد مطالعه شامل زردپره سرسرخ و زرد پره سرسیاه از راسته گنجشک سانان هستند.

مواد و روش ها

در راستای مدل سازی توزیع گونه ها، متغیرهای زیست اقلیمی از پایگاه داده CHELSA به همراه متغیرهای ارتفاع، شیب و شاخص پوشش گیاهی به عنوان داده های زیستگاهی برای ورود به مدل مورد استفاده قرار گرفتند. در این مطالعه جهت مدل سازی از پکیج sdm شامل 8 مدل (GLM،GAM ، BRT، RF،CART ،SVM ، MaxEnt و MARS) در محیط نرم افزار R استفاده گردید. مدلسازی توزیع گونه ها از آخرین دوره یخبندان تا سال 2050 نیز انجام شد.

نتایج و بحث

مطابق نتایج ارزیابی صحت، معتبرین مدل از نظر شاخص TSS و AUC، مدل جنگل تصادفی برآورد شد .همچنین طبق نتایج، در سال 2050 زیستگاه های مطلوب برای گونه زرد پره سرسرخ محدود به شمال شرق کشور و برای گونه زرد پره سرسیاه مطلوبیت محدود به مناطقی در جنوب رشته کوه البرز، شمال غرب و غرب ایران خواهد بود. نتایج تحقیق حاکی از کاهش مطلوبیت زیستگاه برای گونه های مورد مطالعه در هر دو بازه زمانی (آخرین عصر یخبندان تا حال حاضر و حال حاضر تا سال 2050) می باشد.

نتیجه گیری

شناخت عوامل تاثیر گذار بر تعیین مطلوبیت زیستگاه های حیات وحش ضروری است. برخی تغییرات ناشی از دستکاری اکوسیستم با سرعت در پراکنش جدید پرندگان اثر گذاشته است.

زبان:
فارسی
صفحات:
269 تا 286
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2361553 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)