نقش نسبت های مالی تصویری در پیش بینی ورشکستگی شرکت ها با استفاده از مدل شبکه های عصبی کانولوشن و مقایسه آن با مدل های سنتی
هدف پژوهش حاضر، آزمون بهکارگیری نسبتهای مالی تصویری برای پیشبینی ورشکستگی شرکتها با استفاده از شبکه عصبی کانولوشن و مقایسه آن با مدلهای سنتی است.
دوره زمانی پژوهش 1388 تا 1397 بوده است. شرکتهای نمونه از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و در قالب دو گروه شامل 66 شرکت ورشکسته و 66 شرکت غیر ورشکسته انتخاب شدهاند. از آنجا که کار شبکه عصبی کانولوشن شناخت تصاویر از بین تصاویر موجود است، ابتدا نسبتهای مالی بهعنوان دادههای پژوهش از طریق نرمافزار متلب 2019 به تصویر تبدیل شد، سپس بهکمک شبکه عصبی کانولوشن و تحت معماری گوگلنت به تشخیص و پیشبینی وضعیت شرکتهای نمونه اقدام شد.
مدل شبکه های عصبی کانولوشن از روی تصاویر، با دقت 50 درصد شناخت و پیشبینی درستی انجام دادند. از طرفی، برای تقویت نتایج و تعیین اثربخشی فرضیه نخست، سه فرضیه دیگر نیز برای مقایسه مدلهای آلتمن، اسپرینگیت و زیمسکی مطرح شد که نتایج هر سه نشاندهنده عدم تایید دقت بیشتر مدل کانولوشن در مقایسه با این سه مدل بود.
پیشرفت در رایانه و استفاده از یادگیری عمیق که به نوعی بهبود در هوش مصنوعی محسوب میشود، بر پیشبینی ورشکستگی از طریق نسبتهای مالی تصویری تاثیرگذار است. با وجود این، برای تحکیم نتایج آزمون فرضیه اول، سه مدل کاربردی پیشبینی ورشکستگی شامل مدل آلتمن (1983)، اسپرینگیت (1978) و زیمسکی (1984) آزمون شد که نتایج هر سه دقت بیشتر مدل کانولوشن را در مقایسه با این سه مدل تایید نکرد.