مدیریت منابع و راهبردهای معیشت مبتنی بر باغ داری و کشاورزی در برخوار عصر قاجار (بر پایه داده های باستان شناسی و متون تاریخی)
دشت برخوار در شمال اصفهان با خاک آبرفتی حاصل خیز و بیش از یک صد رشته قنات، در عصر قاجار کشاورزی و باغ داری پررونقی داشت. هم چنین موقعیت آن در شاهراه اصفهان به مرکز حکومت، صدور محصولات را به نواحی دیگر آسان می نمود. بر این اساس، مساله اصلی این مقاله، چگونگی اثرگذاری کشاورزی و باغ داری بر معیشت ساکنان برخوار است. پرسش ها این است که مدیریت منابع آب و خاک در دشت برخوار در عصر قاجار چگونه بود و کشاورزی و باغ داری در راهبردهای معیشتی ساکنان آن چه جایگاهی داشت؟ ویژگی های معماری مرتبط با باغ داری و کشاورزی در دشت برخوار چه بود؟ روش گردآوری داده ها، اسنادی و میدانی و روش پژوهش، تاریخی و توصیفی-تحلیلی است. نتایج نشانگر مالکیت اربابان و مالکان بزرگ بر اغلب اراضی کشاورزی و باغ ها و مالکیت خرده مالکان بر برخی دیگر از زمین ها و باغات است. کمبود منابع آب سطحی، به توسعه روش های استخراج آب زیرسطحی منجر شده و بیش از یک صد رشته قنات در دشت برخوار، به پایداری اقتصاد کشاورزی و باغ داری کمک می کرد. مدیریت و نوبت بندی گردش آب قنات ها بر پایه حجم آب دهی، تعداد خانوار، نوع کشت، وضع زمین و قوانین منطقه ای صورت می گرفت. هم چنین بر پایه شواهد باستان شناسی دوره قاجار در این دشت ازجمله «باغ ها و خانه باغ های نامنظم با نقشه ارگانیک» و «باغ های منظم اربابی با نقشه از پیش طراحی شده»، کشت وزرع به شیوه های کشت «معیشتی» و «تجاری» بود. در اوایل دوره قاجار، کشت معیشتی و در نیمه دوم عصر قاجار، همانند سایر نقاط ایران، کشت تجاری در برخوار رایج بود و درآمد کشاورزی تجاری به تامین معاش و نیازهای زیستی اختصاص می یافت. تحلیل محتوای کتب قاجاری نیز نشانگر راهبردهای معیشتی فوق در دشت برخوار است. چنان که درکنار کشت معیشتی گندم، جو، حبوبات، صیفی جات و برخی میوه ها، کشت تجاری خربزه و پنبه به تقویت توان اقتصادی و تامین معاش مبتنی بر درآمدهای کشاورزی کمک می کرد..
-
THE EFFECTS OF CLIMATE AND ENVIRONMENT ON THE FORMATION AND DEVELOPMENT OF ARCHITECTURE ON THE COASTS OF CHABAHAR AND KONARAK DURING THE ISLAMIC ERA
Leila KEIKHA *, Saeed AMIRHAJLOO, Reza NASERI
Journal of Sistan and Baluchistan Studies, Jun 2024 -
طراحی و ساخت هم ساز با اقلیم و جغرافیا در معماری مسکونی قاجاری آشتیان
نیر حاجی طاهر، *، جواد نیستانی
مجله مطالعات باستان شناسی پارسه، بهار 1403