صلاحیت بالینی و ارتباط آن با استرس شغلی در پرستاران بخش های مراقبت های ویژه نوزادان شهر تهران سال 1398: یک مطالعه توصیفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

صلاحیت بالینی عامل اصلی ارایه مراقبت با کیفیت در بخش های مراقبت ویژه نوزادان هست. صلاحیت بالینی مفهوم پیچیده ای است که دارای ابعاد مختلف بوده و میزان و عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بخش های بالینی، متعدد و گهگاه متناقض گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی صلاحیت بالینی و ارتباط آن با استرس شغلی پرستاران بخش های مراقبت ویژه نوزادان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران در سال 1398 انجام شده است.

مواد و روش

در این مطالعه توصیفی- مقطعی 143 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند.. صلاحیت بالینی (سطح صلاحیت و میزان به کارگیری مهارت بالینی) و استرس شغلی پرستاران با استفاده از دو ابزار” مقیاس صلاحیت بالینی پرستار “با 73 عبارت و 7 حیطه و “پرسشنامه استرس شغلی اسیپو” با 60 عبارت و شش حیطه سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 22 و در سطح معناداری 05/0>p و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

 یافته ها

میانگین امتیاز سطح صلاحیت بالینی 19/21±3/68 و در سطح خوب بود. میانگین استرس شغلی پرستاران در کل 59/34±43/207 بود و در سطح متوسط ارزیابی شد. میانگین به کارگیری مهارت بالینی در کل 9/31±3/241 بود که در سطح متوسط بود. متغیر نوع شیفت کاری با به کارگیری مهارت بالینی کل ارتباط معنادار نشان داد (041/0=P). بین میزان به کارگیری مهارت بالینی در کل و استرس شغلی کل پرستاران همبستگی منفی و معنادار آماری وجود داشت (006/0=P) و همچنین میزان به کارگیری مهارت بالینی در حیطه های آموزش و هدایت (017/0=P)، توانایی های مدیریتی (045/0=P)، اقدامات درمانی (041/0=P)، تضمین کیفیت (001/0=P) و وظایف شغلی و سازمانی (007/0=P) با استرس شغلی کلی پرستاران همبستگی منفی و معنادار آماری وجود داشت.

نتیجه گیری

سطح صلاحیت بالینی پرستاران و میزان به کارگیری مهارت ها از دیدگاه آنان به ترتیب در سطح خوب و متوسط بود. افزایش صلاحیت بالینی کل با کاهش استرس شغلی کل همراه بود. کاهش استرس شغلی با افزایش به کارگیری مهارت بالینی در ابعاد آموزش و هدایت، توانایی های مدیریتی، اقدامات درمانی، تضمین کیفیت و وظایف شغلی و سازمانی همراه بود. ازاین رو لازم است مدیران پرستاری جهت ارتقاء به کارگیری مهارت بالینی در ابعاد مختلف، بر کاهش استرس شغلی پرستاران توجه نموده و شرایط را برای ارتقای صلاحیت بالینی آنان فراهم نمایند.

زبان:
فارسی
صفحات:
527 تا 538
لینک کوتاه:
magiran.com/p2374058 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!