ارزیابی اثر گذاری اصلاح کننده آلی و باکتری محرک رشد در فرآیند گیاه پالایی گیاه ذرت (.Zea mays L) تحت تنش فلز سنگین کادمیم
پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی اثرگذاری اصلاحکننده آلی و باکتری محرک رشد در گیاهپالایی گیاه ذرت تحت تنش کادمیم (Cd) انجام شد.
این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار صورت گرفت. فاکتورهای آزمایشی عبارت بود از: 1- بیوچار بهعنوان اصلاحکننده آلی خاک در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 20 گرم به ازای هر کیلوگرم خاک)، 2- باکتری سودوموناس پوتیدا در دو سطح عدم تلقیح و تلقیح باکتری و 3- سطوح فلز سنگین (0، 25، 50، 75 و 100 میلیگرم کادمیم در کیلوگرم خاک).
کادمیم در همه غلظت ها موجب کاهش وزن خشک ریشه و شاخساره شد؛ در حالیکه مصرف بیوچار و تلقیح باکتری موجب افزایش این صفات گردید. بیشترین مقدار وزن خشک شاخساره (43/9 گرم در بوته)، با مصرف بیوچار و تلقیح سودوموناس پوتیدا و عدم آلودگی کادمیم به دست آمد که نسبت به شاهد خود 30/45 درصد افزایش نشان داد. بیشترین میزان کادمیم قابل استفاده در خاک، ریشه و شاخساره به ترتیب 29/23، 90/33 و 25/36 میلیگرم در کیلوگرم بود که هر سه مربوط به غلظت 100 میلیگرم کادمیم در کیلوگرم خاک بودند. کمینه مقدار فاکتور تجمع زیستی ریشه (75/0) و فاکتور تجمع زیستی شاخساره (03/1) مربوط به تیمار همافزایی بیوچار و باکتری سودوموناس پوتیدا در غلظت 25 میلیگرم کادمیم در کیلوگرم خاک بود که به ترتیب 90/17 و 62/10 درصد نسبت به شاهد خود کاهش یافتند.
بیوچار ، ذرت ، سودوموناس پوتیدا ، کادمیم ، هم افزایی
-
پاسخ فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ذرت(Glycine max L.) و سویا (Zea mays L.) به کادمیم در کشت مخلوط
فائزه زعفریان*، ، مریم صادق
مجله علوم گیاهان زراعی ایران، تابستان 1402 -
تاثیر بیوچار بر قابلیت گیاه پالایی کینوا (Chenopodium quinoa Willd) در خاک های آلوده به کادمیوم
کاظم عابدی، فائزه زعفریان*، ، فردین صادق زاده
مجله علوم گیاهان زراعی ایران، بهار 1402