بررسی آلودگی میکروبی و میزان خلوص دوازده نوع ادویه طب سنتی ایرانی در سطح شهر تهران در سال 1395
مسمومیت غذایی ناشی از ادویههای توصیهشده در طب سنتی پیوسته در سراسر جهان اعلام میشود و از این طریق سلامت عمومی جامعه را بهخطر میاندازد. پرسش مهم در این حوزه این است که این محصولات تا چه اندازه دارای آلودگی میکروبی هستند و آیا از نظر مواد خوراکی در محدوده سلامت میباشند.
مواد و روشها:
در این تحقیق، راستیآزمایی نمونه، آلودگی میکروبی و میزان خلوص 12 نوع ادویه مختلف توصیهشده در طب سنتی ایرانی شامل 79 نمونه جمعآوریشده بهصورت کاملا تصادفی از نقاط مختلف شهر تهران در سال 1395، به روشهای خردهنگاری و حساسیت آنتیبیوتیکی انجام شد که با بهکارگیری 8 نوع آنتیبیوتیک به شکل دیسک و با استفاده از جدول استاندارد NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards) صورت گرفت.
یافتهها:
نتایج شمارش تعداد کل باکتریها نشان داد که 26 درصد ادویههای بستهبندیشده و 35 درصد نمونه های فله ای، آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند و نمونه های آلوده اغلب شامل باکتریهای مزوفیل هوازی کوکسی گرم مثبت و باسیل گرم مثبت و مخمر و کپک بودند. همچنین تستهای تشخیصی و بیوشیمیایی تایید کرد که نمونهها به باسیلوس آنتراسیس و باسیلوس سریوس آلوده نبودند. دو مورد آلودگی مربوط به آسپرژیلوس نایجر در ادویه های آویشن و زیره سیاه و 10 مورد آلودگی مربوط به ریزوپوس در ادویه های زیره سبز، پودر سیر و زردچوبه مشاهده شد. نتایج آنتیبیوگرام از نمونه هایی که آلودگی بالاتر از حد مجاز داشتند نشان داد که 12 درصد باکتریها به تتراسایکلین، 94 درصد به پنیسیلین، 24 درصد به ونکومایسین، 12 درصد به جنتامایسین، 82 درصد به سفکسیم، 6 درصد به ایمیپنم، 35 درصد به سیپروفلوکساسین و 30 درصد به سفازولین مقاومت نشان دادند.
نتیجهگیری:
بررسی های انجامشده نشان دادند با وجودی که نمونه ادویههای بررسیشده کاملا خالص بودند، درصد قابلتوجهی آلودگی میکروبی داشتند که این نتایج جهت انجام مطالعات بیشتر قابلپیگیری هستند.