شناسایی راه کارهای مدیریتی پیش گیری از جرائم فضای مجازی در استان مازندران
امروزه، چالش های فضای مجازی گریبان گیر کاربران این فضا گشته است. در این میان، استان مازندران از مناطقی است که در معرض بسیاری از این معضل ها قرار گرفته است. بخش زیادی از این معضل ها، می تواند با تدابیر صحیح مدیریتی کاهش یابد؛ از این رو هدف این پژوهش، ارایه راه کارهای مدیریتی در جهت پیش گیری از جرایم فضای مجازی در استان مازندران است.
روش گردآوری داده ها، مصاحبه و روش تحلیل داده ها، تحلیل مضمون است. روش نمونه گیری، به صورت هدف مند و گلوله برفی بوده و برای جمع آوری داده ها، به خبرگان حوزه فضای مجازی استان مراجعه شد.
یافته ها:
شامل نظرهای مصاحبه شوندگان در مورد کمبودهای نظام پیش گیری از جرایم رایانه ای و راه کارهای پیشنهادی هر یک از آن ها است که با تجزیه و تحلیل صورت گرفته، در قالب مضامین فراگیر، ارایه شدند. بر اساس یافته ها، عوامل پیش گیری از جرایم رایانه ای در 4 حوزه پیش گیری اجتماعی، پیش گیری وضعی، پیش گیری کیفری و اقدامات مدیریتی بررسی شده اند.
پیش گیری از جرایم فضای مجازی، از تجمیع روش های پیش گیری از جرم حاصل می شود و اکتفا به تنها برخی از روش های پیش گیری و غفلت از الگوهای غیر قهرآمیز، راه به جایی نخواهد برد؛ بنابراین بهترین نظام پیش گیری، آن است که از مجموع الگوهای موجود، بهره ببرد. با این وصف، نهاد پلیس به عنوان نخستین و مهم ترین مرجع و به عنوان ضابط دستگاه قضا می بایست به بسط برنامه های پیش گیرنده خود در قالب اقدامات کنشی بپردازد. اما از طرفی، جرایم فضای مجازی از آن جا که به ذات، دارای ماهیتی فرامرزی هستند؛ ارایه راه کارهای مقابله با آن، با در نظر گرفتن عوامل و نهادهای متعدد دخیل در این حوزه و توجه فرا سازمانی، فرا منطقه ای و بین المللی بدان میسر است.
-
واکاوی ساز و کارهای ارتقای جایگاه فراجا در انتظام ملی
اسماعیل احمدی مقدم، *، جواد برزویی
نشریه مطالعات راهبردی ناجا، پاییز 1403 -
عوامل رسانه ای موثر بر پیشگیری و کشف جرم در فرایند جرم یابی
ابراهیم داودی*، غلام رضا چولکی
فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی، پاییز 1402