وارسی باورهای انگیزشی ناکارآمد براساس نظریه داده بنیاد
از آنجا که باورهای انگیزشی ناکارآمد باعث بوجود آمدن مشکلاتی در زندگی تحصیلی دانش آموزان می شود. شناخت عوامل تشکیل دهنده آن اهمیت فراوانی دارد. مسئله این است که، عوامل تشکیلدهنده و اثرگذار بر باورهای انگیزشی ناکارآمد دانش آموزان شامل چه عواملی است؟
وارسی باورهای انگیزشی ناکارآمد بر اساس نظریه داده بنیاد بود.
جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهرستان فردوس که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بوده اند و از نظر تحصیلی عملکرد ضعیفی داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (نمونه گیری نظری) انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از نوع توصیفی / تفسیری (والش، ادواردز و فراسر، 2007) مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی (استراوس و کوربین، 2015) انجام شد.
یافته های تحقیق نشان داد که عوامل اثرگذار بر باورهای انگیزشی ناکارآمد عوامل رفتاری، انگیزشی، هیجانی، شناختی و فردی، آموزشگاهی و خانوادگی می باشد که برخی از این عوامل، متغیرهای زمینه ای، علی و برخی دیگر در نقش متغیرهای محیطی ظاهر شدند. دیدگاه مناسب والدین و کارکنان مدرسه به دانش آموز، ارزیابی مناسب از موقعیت های استرس زا مرتبط با امتحان، استفاده از راهبردهای شناختی و فراشناختی جزء راهبردهایی برای مواجهه با باورهای انگیزشی ناکارآمد و مولفه های نامطلوب آموزشگاهی، خانوادگی و فردی جزء پیامدهای باورهای انگیزشی ناکارآمد دانش آموزان بود.
به نظر می رسد نتایج این پژوهش می تواند در تدوین ابزارها در شناسایی باورهای انگیزشی ناکارآمد و تدوین برنامه های مداخله ای به منظور بهبود این باورها مفید باشد.
-
الگوی عوامل فردی و خانوادگی موثر بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان متوسطه مناطق کم-برخوردار: نظریه داده بنیاد
ایمان سیدمحرمی، *، سید علی کیمیایی، مریم بردبار
نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، مهر و آبان 1403 -
فراتحلیل عوامل اثرگذار بر بهبود قابلیت های هیجانی-کارکردی نوجوان مبتنی بر رویکرد تحولی یکپارچه
زهرا عسگری، سید امیر امین یزدی*، ، مریم بردبار
نشریه رویش روان شناسی، مهر 1403