نقش واسطه ای مولفه های شخصیت در رابطه با اضطراب، استرس، افسردگی و پایبندی به درمان در اعضای انجمن معتادان گمنام

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

موفقیت در ترک اعتیاد مستلزم تکمیل فرآیند درمان است. شخصیت سوء مصرف کننده مواد یا اختلالات روانشناختی او ممکن است نقش واسطه ای در پایبندی به درمان داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای مولفه های شخصیت در رابطه با اضطراب، استرس، افسردگی و پایبندی به درمان بود.

روش کار

این مطالعه یک پژوهش توصیفی- همبستگی است که در سال 1399-1400 در کلینیک های ترک اعتیاد شهر سقز بامشارکت 131 نفر از مردان عضو انجمن معتادان گمنام انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه شخصیتNEO و پرسشنامه DASS-21 بود که بصورت خود اظهاری تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کا، رگرسیون لوجستیک و ضریب  همبستگی پیرسون در نرم افزار18  SPSS صورت گرفت.

یافته ها

متغیر افسردگی و مولفه های شخصیت (روان نژندی، درون گرایی، انعطاف پذیری، توافق پذیری، مسیولیت پذیری) پیش بینی کننده پایبندی به درمان در سوء مصرف کننده مواد در شرف ترک می باشد اما در بین این متغیرها مولفه شخصیت روان نژندی پیش گویی کننده قوی تری است (001/0p ، 426/0, β=178/0R2=). همچنین مولفه های شخصیت و پایبندی به درمان پیش گویی کننده اضطراب هستند که بین این مولفه ها انعطاف پذیری پیش گویی کننده قوی تری است (001/0 p=313/0 β= ،021/0R2). در نهایت مولفه های شخصیت و پایبندی به درمان به جز مسیولیت پذیری پیش گویی کننده استرس هستند که بین این مولفه ها انعطاف پذیری پیش گویی کننده قوی تری است (001/0=p ،354/0 β= ،041/0R2).

نتیجه گیری

با توجه به تاثیر صفات شخصیتی سوء مصرف کننده مواد در بروز مشکلات روانشناختی مانند افسردگی، استرس، اضطراب و نیز پایبندی به درمان آنها پیشنهاد می گردد در آموزش و درمان به مولفه شخصیت و مشکلات روانشناختی این افراد توجه گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
14 تا 24
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2406365 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)