تحلیل معنا در معماری مسکن سنتی ایرانی با تاکید بر نقش نشانه ها (نمونه موردی: مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
بیان مسیله

توجه به وجوه هویتی معماری مسکن، در گرو تقویت ابعاد معناشناختی در طراحی از جمله بهره گیری از اصول معماری مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک است. از سوی دیگر بهره گیری از نشانه ها از طریق توجه به خوانش ذهنی مخاطبان، از بهترین راهکارها در معنادهی به اثر محسوب می شود. این درحالی است که به نظر می رسد کم توجهی به مفاهیم معنامحوری چون ادراک یا خوانش ذهنی مخاطبان، در مسکن های امروز تحت تاثیر عواملی مانند اقتصاد و یا سطحی نگری در طراحی ها قرار گرفته و تضعیف شده است؛ چرا که در سطوح آموزشی و اجرایی طراحی، عموما نقش مخاطب در رابطه با محیط کم رنگ است. بنابراین نگرش عملی به معناگرایی از طریق استخراج وجوه بهره گیری از نشانه ها در مسکن سنتی، نیاز تحقیقاتی محسوب می گردد که پژوهش درصدد است تا با پاسخ گویی به پرسش "چگونگی نقش نشانه ها در وجوه معنایی مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک ایران"، در راستای مرتفع نمودن آن اقدام نماید.

هدف تحقیق

هدف پژوهش، استخراج اصول معناگرایی از باب نشانه شناسی، جهت بهره گیری در طراحی مسکن معاصر در راستای توجه بیش تر به ابعاد هویتی و معنایی محیط های زندگی امروز است.

روش تحقیق

پژوهش در قالب روش های «سندکاوی» و «تحلیل محتوای کیفی» تحقق یافته است. در روش تحلیل داده ها، به ارزیابی وضعیت انطباق پذیری مولفه های موثر بر خوانش ذهنی با سطوح نشانه به صورت بررسی نمونه ها در حوزه مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک ایران پرداخته می شود. محقق درصدد آن است تا نمونه های مورد مطالعه از خانه های سنتی شهر کاشان، از ویژگی های مشترک اغلب مسکن های سنتی به جا مانده در اقلیم مذکور بهره مند باشد. بر این اساس سطوح نشانه، شامل «نمایه»، «نماد» و «شمایل» در ارتباط با ریزمولفه های «مکانی»، «انسانی» و «زمانی» موثر بر خوانش ذهنی تحلیل می شوند.

نتیجه گیری

بر اساس نتایج، در مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک، از «شمایل»، «نمایه» و «نماد» به عنوان محملی جهت بیان معانی از طریق انطباق با مولفه های انسانی، محیطی و زمانی موثر بر خوانش ذهنی کاربران، استفاده می گردیده است. بنابراین یکی از راهکارهای موثر در طراحی مسکن معنامحور، بهره گیری طراحان از ریزمولفه های «عملکرد»، «کالبد»، «مقیاس»، «سابقه تاریخی»، «تجربه فردی»، «رویداد اجتماعی»، «عوامل فیزیولوژیکی و روان شناختی»، «رفتارهای فردی و اجتماعی» مخاطبان و نیز توجه به «مولفه های موثر بر حس تعلق به مکان و اجتماع» در قالب سطوح مختلف نشانه در طراحی است.بیان مسیله: توجه به وجوه هویتی معماری مسکن، در گرو تقویت ابعاد معناشناختی در طراحی از جمله بهره گیری از اصول معماری مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک است. از سوی دیگر بهره گیری از نشانه ها از طریق توجه به خوانش ذهنی مخاطبان، از بهترین راهکارها در معنادهی به اثر محسوب می شود. این درحالی است که به نظر می رسد کم توجهی به مفاهیم معنامحوری چون ادراک یا خوانش ذهنی مخاطبان، در مسکن های امروز تحت تاثیر عواملی مانند اقتصاد و یا سطحی نگری در طراحی ها قرار گرفته و تضعیف شده است؛ چرا که در سطوح آموزشی و اجرایی طراحی، عموما نقش مخاطب در رابطه با محیط کم رنگ است. بنابراین نگرش عملی به معناگرایی از طریق استخراج وجوه بهره گیری از نشانه ها در مسکن سنتی، نیاز تحقیقاتی محسوب می گردد که پژوهش درصدد است تا با پاسخ گویی به پرسش "چگونگی نقش نشانه ها در وجوه معنایی مسکن سنتی اقلیم گرم و خشک ایران"، در راستای مرتفع نمودن آن اقدام نماید.

زبان:
فارسی
صفحات:
95 تا 108
لینک کوتاه:
magiran.com/p2413077 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!