تاثیر نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید (SiO2 NPs) بر میزان ترکیبات پلی فنولی و ظرفیت آنتی اکسیدانی ریشه های موئین بذرالبنج مشبک و کوتاه
نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
نانوذرات به عنوان گروهی جدیدی از محرک ها برای تولید متابولیت های با ارزش استفاده می شوند. این مطالعه، تاثیر نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی ریشه های مویین دو گونه بذرالبنج مشبک و کوتاه مطالعه شد. ریشه های مویین از تلقیح ریزنمونه های کوتیلدون (در گونه مشبک) و برگ (در گونه کوتاه) با باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز تولید شد. سپس تاثیر غلظت های مختلف نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید (0، 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر) و مدت زمان تیمار (24 و 48 ساعت) بر میزان وزن تر، ظرفیت آنتی اکسیدانی و برخی ترکیبات پلی فنولی در ریشه های مویین دو گونه بذرالبنج مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر وزن تر (48/10 گرم) در ریشه های مویین تیمار شده با 25 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 ساعت در گونه کوتاه بدست آمد. بیشترین میزان DPPH (05/18 درصد) و FRAP (mmol Fe+2 g-1 FW 26/6) به ترتیب در گونه مشبک تیمار شده با 25 و 200 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 و 24 ساعت مشاهده گردید. حداکثر میزان ترکیب با ارزش رزمارینیک اسید (02/9 میکرو گرم بر گرم وزن تر) در گونه مشبک تیمار شده با 25 میلی گرم بر لیتر محرک و مدت زمان تیمار 48 ساعت مشاهده گردید، در حالی که این ترکیب در ریشه های مویین گونه کوتاه شناسایی نگردید. نتایج مشخص کرد که نانو ذرات سیلیسیم دی اکسید می تواند به عنوان یک محرک جهت افزایش برخی ترکیبات پلی فنولی و ظرفیت آنتی اکسیدانی در ریشه های مویین بذرالبنج مشبک و کوتاه استفاده شود.
کلیدواژگان:
زبان:
فارسی
صفحات:
84 تا 98
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2425215
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)
-
تاثیر مایه کوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)
زهرا اصلانی*، ، عباس حسنی، محسن برین
مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، تابستان 1401 -
بررسی فیتوشیمیایی اسانس و اثر تیمارهای مختلف بر شکستن خواب و تحریک جوانه زنی بذر .Salvia sahendica Boiss. & Buhse
*، فاطمه آقامحسنی، الناز نوروزی، سیاوش همتی، میرسجاد میریوسف زاده، زهرا باقری، شبنم میر یوسف زاده، محمدحسین میرجلیلی
نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی، زمستان 1400