تبیین پیشایندهای اختلال واژینیسم و دیسپارونی در زنان مبتلا : یک مطالعه کیفی
یکی از مباحث مهم در حوز ه اختلالات جنسی زنان، اختلالات درد جنسی شامل واژینیسموس و دیسپارونی است. ایناختلال بخشی از رفتارهای عاطفی در روابط زوجین، نظیر صمیمیت جنسی و مقاربت واژینال را دربر می گیرد. هدف از پژوهش حاضر،تبیین پیشایندهایی است که منجر به تجربه اختلال واژینیسموس و دیسپارونی در زنان میشوند.
این پژوهش با رویکرد کیفی و با بهره گیری از شیوه تحلیل محتوی قراردادی با روش استقرایی انجام شده است. 9 مشارکت کننده زن که مبتلا به اختلال درد دخول تناسلی/ خاصر های بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری داده هااز طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با آنها تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت. بعد از گردآوری داده ها، تمامی مصاحبه ها پیاده سازی شدند و مورد بازنگری قرار گرفتند و اجزای اصلی استخراج گردید. در ابتدا، واحدهای معنایی مشخص شد و سپس به عبارات روانشناختی تبدیل شد. درنهایت، ساختار کلی مشخص و ترکیب شد.
به طور کلی، 13 مقوله پیش بین با استفاده از تجزیه وتحلیل داده ای پژوهش شناسایی شد. بر این اساس، مقوله های پیشایند این تجربه شامل تربیت جنسی خانوادگی ناصحیح، نگرش مذهبی به شیوه ناصحیح، سوءاستفاده جنسی، فوبی، خستگی، فقدان یا ناکافی بودن آگاهیهای جنسی، اختلالات جنسی همسر، اختلالات روانشناختی همسر، ترس از بارداری، فقدان پیش نوازی، سرکوب میل جنسی، روابط ناموفق قبلی و دیدن تصاویر جنسی بودند.
نتیجه این پژوهش، ادبیات پژوهشی گذشته را در زمینه بررسی پیشایندهای تجربه زیسته اختلال درد دخول تناسلی/خاصر های غنی تر میکند. همچنین، ساختار تجربه زیسته استخراج شده این مطالعه برای تدوین و به کارگیری برنامه های پی شگیرانه ودرمانی این آسیب کاربرد فراوانی دارد.
-
تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر انعطاف پذیری شناختی و احساس تنهایی در معتادین خود معرف
مریم قوامی، کبری کاظمیان مقدم*، ، مسعود شهبازی
نشریه روانشناسی معاصر، پاییز و زمستان 1401 -
Men's lived experience of domestic violence (qualitative study)
Alimohammad Valian, , Masoud Shahbazi
Journal of Assessment and Research in Applied Counseling, Winter 2023