مقایسه حساسیت به داروی ضد قارچی فلوکونازول با ایتراکونازول در مبتلایان به کاندیدیازیس واژینال مراجعه کننده به بیمارستان های تابعه دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی تهران
کاندیدیازیس واژینال، عامل شایع عفونت در خانم ها است. فلوکونازول بیشتراز بقیه داروها جهت درمان تجویز می شود. بنابراین تعیین میزان مقاومت دارویی کاندیدا به فلوکونازول و مقایسه آن با داروی ایتراکونازول به عنوان جانشین از اهداف اصلی این بررسی بود.
در این مطالعه مقطعی تجربی، از 180 بیمار با علایم کاندیدیازیس واژینال ضمن معاینه بالینی، نمونه برداری و کشت انجام گردید. گونه کاندیدا آلبیکنس به کمک روش های مرفولوژیک و فیزیولوژیک و کاندیداهای غیر کاندیدا آلبیکنس به کمک روش PCR-RFLP تعیین گونه شدند. تست حساسیت به داروهای ضد قارچی براساس پروتوکل CLSI M44-A به روش دیسک دیفیوژن انجام شد.
از 180 بیمار مورد بررسی، 93 بیمار دارای کشت مثبت و 98 ایزوله کاندیدا جدا شد. میانگین سنی بیماران 73/0± 30 سال و شایع ترین علامت های بالینی، خارش (98%<) ، ترشحات واژن (88%) گزارش شد. کاندیدا آلبیکنس (61/80%) شایع ترین گونه عامل بیماری تشخیص داده شد. میزان مقاومت کاندیدا آلبیکنس به فلوکونازول و ایتراکونازول به ترتیب 6/45% و 5/16% و برای کاندیداهای غیر آلبیکنس به ترتیب 53% و 42% مشاهده شد. این تفاوت از نظر آماری معنی دار نشان داده شد (0001/0>P).
نتایج این مطالعه نشان می دهد که تشخیص کاندیدیازیس واژینال نیازبه انجام کشت دارد و درمان با داروهای ضد قارچی باید بعد از انجام آنتی بیوگرام انجام شود.