ارزیابی خطاهای انسانی اپراتورهای اتاق کنترل یک شرکت تولید سیمان با استفاده از روش رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (SHERPA)
با وجود پیشرفت روزافزون روش های کنترلی و اتوماسیون در فرایندهای صنعتی، احتمال خطای انسانی و وقوع حوادث در فرایندهای مذکور وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور شناسایی خطای انسانی و ارایه راهکارهای کنترلی جهت کاهش آن ها با استفاده از رویکرد سیستماتیک پیش بینی و کاهش خطای انسانی (Systematic Human Error Reduction and Prediction Approach یا SHERPA) در اتاق کنترل یک شرکت تولید سیمان انجام گرفت.
در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی انجام شد، داده های لازم از طریق مشاهده وظایف، بررسی اسناد و مدارک فنی و مصاحبه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی وظایف (Hierarchical task analysis یا HTA) برای وظایف شناسایی شده انجام و خطاهای انسانی هر یک از وظایف بحرانی با SHERPA بررسی شد. در پایان، راهکارهای کنترلی به منظور کاهش خطر خطاهای شناسایی شده ارایه گردید.
در تحقیق حاضر، 9 وظیفه اصلی و 103 زیروظیفه برای اپراتورهای اتاق کنترل شناسایی شد. نتایج SHERPA نشان داد که از 204 خطای انسانی شناسایی شده، 1/45 درصد عملکردی، 3/35 درصد بازیابی، 3/11 درصد ارتباطی، 0/44 درصد بازدید و 9/3 درصد انتخابی بود. بیشتر سطح خطرات برآورده شده به ترتیب از نوع 2C (55 مورد)، C3 (32 مورد)، 2D (30 مورد) و کمترین آن ها به ترتیب از نوع 1E (1 مورد)، 1B (2 مورد) و 4C (3 مورد) گزارش گردید.
بیشترین خطای شناسایی شده مربوط به خطاهای عملکردی و بازیابی بود. آموزش اثربخش اپراتورها، وجود سیستم های نظارتی، استفاده از سیستم های هوشمند کنترلی، دستورالعمل های موثر و اقدامات کنترلی مناسب، می تواند بروز خطاهای انسانی منجر به حوادث ناگوار را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش دهد.