اثر پلی سولفید کلسیم بر عناصر غذایی خاک و برخی ویژگی های رشدی گیاه ریحان (.Ocimum basilicum L) رقم گنووس در شرایط تنش شوری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

شوری خاک یکی از مهم ترین عوامل کاهنده عملکرد گیاهان بوده و بر بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی و متابولیکی گیاهان تاثیر می گذارد و از این طریق سبب کاهش رشد و عملکرد آن ها می شود. مدیریت مواد غذایی نقش مهمی در کاهش تنش شوری در شرایط مختلف محیطی دارد. کلسیم و گوگرد از عناصر مهم برای افزایش مقاومت گیاهان به شوری می باشند.

مواد و روش ها

به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف پلی سولفید کلسیم (شاهد (صفر)، 30 و 25، 20، 15 لیتر در هکتار) در سطوح مختلف شوری (4 و 3، 2، 1 دسی زیمنس بر متر) بر عناصر غذایی خاک و برخی خصوصیات رشدی گیاه ریحان (Ocimum basilicum (Genovese cultivar))، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در گلخانه و در شهر قایم شهر اجرا شد. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل ارتفاع بوته، طول شاخه جانبی، تعداد شاخه های جانبی، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و برخی عناصر خاک (درصد ماده آلی، هدایت الکتریکی خاک، فسفر، پتاسیم و گوگرد قابل جذب، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر محلول) بود.

یافته ها

نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی تا 27/2 گرم در بوته در تیمار شوری یک دسی زیمنس بر متر همراه با کاربرد 30 لیتر در هکتار پلی سولفید کلسیم به دست آمد. شوری منجر به کاهش معنی داری در وزن خشک اندام هوایی و سایر صفات رویشی مانند تعداد شاخه، سطح برگ و ارتفاع بوته گردید که در این صفات در شرایط عدم کاربرد پلی سولفید کلسیم، بیشترین کاهش مشاهده شد. این در حالی است که کاربرد پلی سولفید کلسیم در اغلب سطوح شوری تاثیر مثبتی بر این صفات داشتند. بااینکه بیشترین تاثیر پلی سولفید کلسیم بر سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی مربوط به شوری 2 دسی زیمنس بر متر بود، ولی بیشترین تاثیر پلی سولفید کلسیم بر ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته و طول ساقه متعلق به سطح شوری 4 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. با کاربرد پلی سولفید کلسیم، میزان پتاسیم، روی، آهن و مس محلول خاک کاهش یافت، درحالی که میزان کلسیم، منگنز و کلر محلول خاک افزایش یافت. شوری اثر منفی بر میزان فسفر، روی و گوگرد محلول خاک داشت، ولی بر حلالیت دیگر عناصر تاثیری نداشت.

نتیجه گیری

نتایج نشان داد که کاربرد پلی سولفید کلسیم می تواند تا حدی تاثیر شوری را در سطوح مختلف بر خصوصیات رشدی گیاه ریحان کاهش دهد.

زبان:
فارسی
صفحات:
158 تا 168
لینک کوتاه:
magiran.com/p2473219 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!